Op de gemeenteraad van maandag 25 mei 2020 werd een nieuw reglement voor het speelplein goedgekeurd met een meerderheid van stemmen. Het vorige reglement dateerde van 2017 en was aan een herziening toe. Met het nieuwe reglement lanceert de gemeente een nieuwe visie op speelwerking.
In de voorbije maanden werd achter de schermen hard gewerkt aan het nieuwe reglement dat ook de nieuwe visie omvat. Er was overleg met de verschillende fracties, de animatoren, de vrijetijdsconsulent en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS). Het kernpunt is het garanderen van een kindvriendelijke en kwalitatieve speelpleinwerking, veel meer dan (nood)opvang voor kinderen. Het is een zinvolle vrijetijdsbesteding met focus op amusement, beweging en gezondheid voor de kinderen. De speelpleinwerking biedt een gevarieerd aanbod dicht bij huis.
Om deze ambitie te realiseren gaat de gemeente in zee met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS). Er komt in het najaar van 2020 een traject om de kwaliteit van de speelpleinwerking te verhogen. Dit bestaat onder andere uit professionele begeleiding voor de animatoren en het verhogen van het spelaanbod voor de kinderen. Voor elke leeftijd van 3 tot 12 jaar wordt een aanpak op maat uitgewerkt, de nadruk ligt op buiten spelen en bewegen. Zo komt er meer speelvrijheid voor de kinderen, worden speelhoeken geïnstalleerd op het terrein en zal een brede waaier aan activiteiten bij elk kind een vakantiegevoel opwekken. Er is ook aandacht voor rust tijdens de gezonde tien- en vieruurtjes. Ook de wekelijkse zwemuitstap blijft behouden. De gratis voor- en na-opvang blijven bestaan.
Om de kwaliteit van het speelplein te waarborgen zal het speelplein steeds 2 hoofdanimatoren hebben. Zij worden bijgestaan door de vrijetijdsconsulente. Om de zorg voor driegjarigen te waarborgen, worden zorganimatoren aangetrokken. Aan de hand van workshops wordt de drempel verlaagd om de voltallige leidingsploeg de zorg voor de jonge kinderen te laten opnemen.
Het speelplein wordt georganiseerd tijdens de weken waarin een kwalitatief en attractief vakantieaanbod kan aangeboden worden. Aangezien de lessen in het hoger onderwijs tijdens de krokusvakantie verder gaan, is het niet mogelijk om hoofdanimatoren te voorzien tijdens deze week.
De tarieven van het speelplein zijn al enkele jaren dezelfde en worden met het nieuwe reglement geïndexeerd. Het sociaal tarief blijft behouden, de tarieven blijven democratisch voor inwoners en er is een korting voor wie een hele week inschrijft. De tarieven wijzigen vanaf oktober 2020.
Dienstverlening speelpleinwerking afgebouwd terwijl ouders meer betalen
Tijdens de gemeenteraad van januari 2020 deed de Welzijn-meerderheid in de Latemse gemeenteraad reeds een voorstel om het gemeentelijk reglement op de speelpleinwerking aan te passen. Na hevig protest van de oppositiefracties, werd het voorstel toen teruggetrokken.
Vier maanden later werd een nieuwe versie aan de gemeenteraad voorgelegd. Alhoewel er een aantal bijsturingen gebeurden, bleven de fundamenten van het eerste voorstel door Welzijn weerhouden.
- De prijzen verhogen gemiddeld met bijna 25%. Deze prijsverhoging zal het sterkst voelbaar zijn bij gezinnen die meerdere kinderen naar het speelplein sturen wegens de afschaffing van de gezinskorting. Door deze prijsverhoging, wordt de speelpleinwerking in Sint-Martens-Latem duurder dan in de buurgemeenten.
- In de krokusvakantie en in de eerste week van augustus zal geen speelpleinwerking meer worden aangeboden en worden de jonge gezinnen met werkende ouders aan hun lot overgelaten.
- De vergoeding voor de monitoren blijft te laag (2 à 3 euro/uur) waardoor het moeilijk zal blijven om voldoende monitoren te vinden en de kwaliteit van de werking te verhogen.
‘Ouders zullen in de toekomst meer betalen door dit nieuwe reglement, terwijl er geen garanties werden ingebouwd voor een verhoging van de kwaliteit. Als de vergoeding op een dergelijk laag peil blijft, kan je geen voldoende ervaren monitoren aantrekken die zich meerdere jaren willen inzetten in een speelpleinwerking. De gemeente moet de keuze maken om te investeren in een correcte vergoeding voor deze jonge mensen via het statuut van jobstudenten. Dat gaat maar over enkele duizenden euro’s op jaarbasis, wat in schril contrast staat met de honderdduizenden euro’s extra die tijdens dezelfde gemeenteraad aan het prestigeproject voor een nieuwe bibliotheek werden toegezegd door de Welzijn-meerderheid.’, aldus fractieleider Kristof Vanden Berghe
Sint-Martens-Latem heeft nood aan ‘meer warmte’ en daar is een betaalbare en kwalitatieve kinderopvang met correct betaalde monitoren een wezenlijk onderdeel van. Omdat via dit nieuwe reglement stappen achteruit worden gezet, heeft de fractie SAMEN N-VA het nieuwe reglement dan ook niet goedgekeurd.
“We konden uiteraard niet anders dan tegen te stemmen”. Verklaart ook Nicolas Bosschem, Fractieleider van VOOR LATEM EN DEURLE.
“Dit is een asociale maatregel: de inschrijvingsprijs wordt met meer dan 20% verhoogd, de korting voor een tweede of derde kind gaat op de schop, ouders worden verplicht om minstens één week op voorhand in te schrijven en het speelplein wordt afgeschaft tijdens het Krokusverlof en de eerste week van augustus, onbegrijpelijk.
De partij Welzijn haalt als drogredenen aan dat het speelplein verlieslatend zou zijn. Een verlies van amper 5.000 € per jaar op een totaal budget van meer dan 13.000.000,00 is verwaarloosbaar.
Animatoren kunnen extra gemotiveerd worden door hen beter te vergoeden als vb. jobstudent in de plaats van hen onder het vrijwilligersstatuut te houden.
Geen van onze voorstellen werden weerhouden. “Wij zijn aan het beleid, dus wij beslissen”, klonk het dan bij het College.” “Dit is de zoveelste asociale maatregel die vooral jonge gezinnen en onze jeugd raakt.
In de plaats van fors te investeren in het sociaal weefsel en voorzieningen voor onze jonge gezinnen en kinderen, wordt nu ook deze dienst teruggeschroefd. Er zet zich een pijnlijke trend in het beleid van Welzijn: veel geld voor prestigeprojecten en bakstenen, geen geld voor onze jonge gezinnen en jongeren.”