KUNSTBELEVING IN LATEM

Het kunstgebeuren in Latem en Deurle bloeit als nooit tevoren. Er zijn niet minder dan 54 inwoners gekend die zich in één of andere kunstvorm, gaande van muziek, lyriek en poëzie, over toneel naar beeldende kunsten, willen uiten en daar in min- of meerdere mate ook in slagen.

Ik ga, als recensent, van het feit uit dat iedere vogel zingt zoals hij gebekt is. Niet alles wat voorgeschoteld wordt is kunst met “K”, maar de poging om daartoe bij te dragen is méér dan lovenswaardig.

De discussie over wat esthetisch verantwoord is, laat ik wijselijk in het midden.

Wel moet ik vaststellen dat de kunstenaars zélf heel makkelijk kritiek spuien over collegae en hun vaak onkunde of amateurisme verwijten. Dit fenomeen geldt zowat overal waar artistieke bedrijvigheid heerst. Kunstbeoefenaars  kunnen hard zijn voor mekaar en nochtans is kunst de aller individueelste expressie van de aller individueelste emotie.

Deze misvatting over kunst ligt aan het feit dat de meeste denken dat een academische opleiding garant staat voor artisticiteit. Nochtans is het meestal zo dat artiesten die dat keurslijf van zich kunnen afschudden, die academische opleiding zonder enige schroom naast zich kunnen neerleggen en iets meer van zichzelf in hun werk leggen, méér dimensie geven aan hun oeuvre. Zij scheppen een totaal eigen wereld. Academisch geschoold zijn is niet altijd een waarborg om het waar te maken in een heel aparte wereld als die van de kunst, maar het kan onmiskenbaar wel een stevige basis zijn om door het aanwenden van een eigen ideeëngoed een vaste stek te veroveren op de hedendaagse kunstscène.

Precies het protectionisme en het blijven vasthouden aan de traditie van de zogenaamde Latemse School is bij initiatieven als ‘Latems Creatief’ een rem op de uitstraling en overbrenging van de hedendaagse kunst in Sint-Martens-Latem.

Het is nu eenmaal een feit dat de meeste hedendaagse kunstenaars – waar ook ter wereld – vandaag de dag niet aan hun trekken komen, maar vergeet niet dat Van de Woestyne, Albert Servaes, de gebroeders De Smet, Permeke, de Saedeleer, Evarist De Buck en hun companen, tijdens hun actieve loopbaan ook die waardering niet hadden, die ze vandaag wel hebben. Toen was het werkelijk l’art pour lard. Hun kunstwerken werden – soms met tegenzin van de boer – geruild tegen spek, brood of eieren…
Deze loutere, nuchtere vaststelling wordt door veel hedendaagse kunstenaars opzij geschoven…

Galerijhouders en kunsthandelaars hielden zich de laatste decennia vooral aan ronkende namen. De meeste hadden noch de moed, noch het kapitaal om te investeren in een signatuur die het nog moet maken. Ook de verzamelaar kreeg een andere visie. Meestal telde die liever wat meer geld neer voor een minder werk van grote signatuur, dan diezelfde of een mindere som te spenderen aan het – misschien mooier ogend – oeuvre van een onbekende, nog niet gequoteerde artiest.

Daar kwam een kentering in door de aanpak en het succes van Art Center HOrus, MOdus 8, The Latem Gallery, Serranno Schoonjans, Gallery Ysebaert, en The Boutique Gallery die allen nieuwe kunstenaars uit alle windstreken naar de Leiegemeente brachten. .Het aantrekkingspunt voor de echte kunstminnaar blijft ongetwijfeld de unieke collectie van Oscar Devos die vooral  de plaatselijke grootheden is blijven koesteren. Ook het kunstbeleid van de gemeente draagt een steentje bij door enkele ruimtes gratis ter beschikking te stellen aan plaatselijke kunstenaars.
De ‘open-atelierdagen’ van enkele kunstenaars als Michel Flamme en Wim de Prez kunnen motiverend werken voor de huidige kunstenaarsgeneratie,  dus ook voor de hobbyisten.
Het galerieleven blijft bloeien want sinds 2018 openden liefst vier nieuwe galerijen hun deuren in Latem-Deurle !
Samen met onze redacteur Jürgen Herrberger namen we een kijkje wat de Latemse galeries te bieden hebben.
Een klik op de hiernavolgende link geeft ook onze lezer een inkijk (180526 Galerijen in Sint-Martens-Latem )

 

We prijzen ons in Sint-Martens-Latem wel gelukkig dat Galerie Oscar Devos de kunst van de ‘Twee Latemse Groepen’ en hun volgelingen steeds hoog houdt en met onnavolgbare inzet de mooiste werken die ze ons nalieten, tentoonstelt.
Nu de Latemse Kunstkring andere doelstellingen heeft en eerder het adviesorgaan voor kunst- en museumbeleid toegewezen kreeg, ben je als ‘fan’ van ‘Sint-Martens-Latem, Vlaams Kunstenaarsdorp bij uitstek’ vooral aangewezen op die collectie van Oscar Devos en deze van de Private & Gemeentelijke Musea…
De komst van een privémuseum en/of evenementenruimte in de ‘Latemse Kluis’ kan ook het aanbod aan cultuur beleven verruimen.

 

Leiestreek: kunstzinnig, groen en gastronomisch

Leiestreek: poëtisch, kunstzinnig, groen en gastronomisch

Het galerijleven, dat sinds 1990 wat teruggevallen was, bloeide weer op en de samenwerking tussen de regionale musea zorgt voor een algemene heropleving van beeldende kunst in de Leiestreek.
Ook de talrijke kunstenaarsroutes uitgewerkt met de VVV-Leiestreek en Toerisme Leiestreek gaven een elan aan het kunsttoerisme. Wandelaars ontdekken kunst en kunstliefhebbers ontdekken dan weer de natuur.
De ‘geboorte’ van de vzw LuKiArt was een zegen voor het aanmoedigen van jonge kinderen tot ‘kunstelen’ en het aanzetten van die groep tot het assimileren van plastische vorming.

Ook de gemeente draagt sinds het nieuwe Millennium haar steentje bij door het tonen van’ Kunst in het Straatbeeld’ en het aanbrengen van bekende  en ongekende verzen op eerder onverwachte locaties.
De gemeentelijke cultuurraad en haar ‘cultuurcafé’ zorgen dan weer dat culturele, muzikale  en culinaire animatie levendig blijft en dus kan je verzekerd zijn dat cultuur en toerisme in Sint-Martens-Latem en de Leiestreek nog steeds gekoesterd wordt.

Ook “Den Laethemschen Vriendenkring” zorgt met maandelijkse lezingen, concerten, natuur- en literaire wandelingen dat de Latem- of ex-Latemnaars opnieuw samenkomen om hun herinneringen in het praatcafé van de Brouwerijschuur te koesteren en tussen pot en pint meningen uitwisselen over het wel en wee in hun ongeëvenaard dorp.
De zeer ambitieuze Latemse Seniorenadviesraad (LSAR) houdt sinds 2013 in de “Kunstkroeg” van de Oude Brouwerij  haar succesvol en gezellig praatcafé.

We will keep you informed, om het internationaal uit te drukken…

2 thoughts on “KUNSTBELEVING IN LATEM

  1. Hi, as well as being keen on rural traditions and environmental conservation, I’m interested in Edgar Gevaert’s paintings of Wales and wondered if you could tell me anything about them. I’m afraid I don’t speak Flemish or Dutch but my French is OK!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.