SINT-MARTENS-LATEM slaagt er vooralsnog niet in om de gemeenteraden te live streamen meldt fractieleider Nicolas Bosschem van de fractie Voor Latem & Deurle.
Het was ons op de redactie al opgevallen dat er problemen waren bij het live audio-streamen van de zittingen. Zo was er al voor de zitting van februari een technisch probleem dat blijkbaar op vandaag nog niet opgelost is.
Tot daar onze persoonlijke vaststelling. Er zou nog een softwareprobleem zijn bij de beheerder van de website en daar namen we dan vrede mee.
Naar aanleiding van de bemerkingen hieronder, beluisterden we de zitting van 25 maart 2020 en stelden we vast dat de virtuele gemeenteraden nog wat oefening zullen vergen. Voor niet mandatarissen die uiteraard de dossierkennis van de raadsleden niet hebben, is het inderdaad ‘gissen en vissen”…
Vandaag kregen we dan precies over dit euvel een persnota van de fractie ‘Voor Latem & Deurle in de mailbox.
Sinds de uitbraak van de corona-crisis worden nu ook in Sint-Martens-Latem de gemeenteraden virtueel gehouden. In de meeste gemeenten en steden kunnen burgers deze online volgen via livestream, maar nog niet in Latem en Deurle.
“In maart vaardigde de burgemeester een verordening uit waardoor de gemeenteraden voortaan achter gesloten deuren en virtueel kunnen plaatsvinden.
Enkele dagen later wordt de opname van de gemeenteraad dan op de website van het Lokaal bestuur geplaatst maar dit zijn eigenlijk vijgen na Pasen”, stelt Nicolas BOSSCHEM, Fractieleider van oppositiepartij VOOR LATEM EN DEURLE.
Reeds in maart drong onze fractie er op aan om de openbaarheid van gemeenteraden te garanderen. Vreemd genoeg lukt dit nog steeds niet in onze gemeente.
Initieel was ook gesteld dat er enkel hoogdringende punten op een virtuele besloten gemeenteraad mochten worden behandeld maar recent werd eenzijdig beslist dat dit ook kan voor niet-dringende de punten.
Dit maakt dat belangrijke en geladen dossiers onopvallend op de agenda kunnen worden
gebracht.” Vervolgt Nicolas Bosschem.
“Zo agendeerde het College op 25 mei de heraanbesteding voor de bouw van de nieuwe bibliotheek en werd dit punt uiterst vluchtig door de Welzijnsfractie door de gemeenteraad gejaagd.
Zelfs de adviesraden werden hier niet in gehoord.
Voor een ernstig debat was er op een digitale vergadering blijkbaar geen tijd.
Dit kan niet de bedoeling zijn.
We blijven aandringen dat de verordening van de burgemeester wordt ingetrokken en dat de openbaarheid wordt gegarandeerd via live streaming.” besluit Bosschem.
Of de burgemeester en het College oor zullen hebben voor de verzuchtingen van de oppositie en voortaan heikele punten voor zich uit zullen schuiven tot wanneer de debatten in de raadszaal en openbaar kunnen, is nu de vraag want inzake hoogdringendheid ligt die beoordeling bij hen.
In hoeverre de verordening geldt voor gevoelige dossiers kunnen wij, verslaggevers, niet beoordelen maar we blijven de ‘debatten” opvolgen.