Tentoonstelling ‘Boer vindt land. Vlaamse migranten en Noord-Amerika’
Van 10 juli t.e.m. 14 september 2014 loopt in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de tentoonstelling ‘Boer vindt land. Vlaamse migranten en Noord-Amerika’.
De tentoonstelling en het bijbehorende boek zijn de resultaten van een onderzoeksproject van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN) in het kader van het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd van het provinciebestuur.
“De tentoonstelling maakt door middel van beeld en geluid de beleving, de vertwijfeling, de euforie en het heimwee van de vele duizenden Meetjeslandse migranten bijna tastbaar”, aldus gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor cultuur. “De bezoeker doorloopt het hele traject, van de moeilijke omstandigheden op het 19de-eeuwse Vlaamse platteland tot de leefwereld van de nazaten van de landverhuizers.”
Migratie
Migratie is een verschijnsel van alle tijden en het doet zich ook zowat overal ter wereld voor. In de 19de, maar ook nog in de eerste helft van de 20ste eeuw, verlieten heel wat Vlamingen hun geboortestreek in de hoop op een beter bestaan. Dat kwam door de weinig rooskleurige, vaak zelfs penibele economische omstandigheden, vooral op het platteland. Tienduizenden van hen trokken naar Noord-Amerika. Zeker in Oost-Vlaanderen, dat zwaar getroffen werd door de landbouwcrisissen van de 19de eeuw, en dan vooral in het nauwelijks geïndustrialiseerde Meetjesland, klonk de lokroep van de Nieuwe Wereld luid. Vaak aangemoedigd door verhalen van verwanten en kennissen, maakten migranten de oversteek naar de Verenigde Staten of Canada. De uitdagingen waren er nochtans niet min: overleven in een vaak bar klimaat, omgeven door mensen met een andere taal, religie en gewoonten. In groep stonden de landverhuizers sterker. Vooral in de Midwest en in de Canadese provincie Manitoba bouwden ze verschillende gemeenschappen uit waarin het vertrouwde Vlaamse leven zoveel mogelijk werd voortgezet. Een rijk verenigingsleven en nauwe contacten met de achterblijvers maakten het heimwee draaglijk, al keerden er velen gedesillusioneerd naar Europa terug.
Publicatie
In het gelijknamige boek – een uitgave van het Davidsfonds onder redactie van Andreas Stynen – werken migratiespecialisten uit de academische en heemkundige wereld het parcours van de migranten in detail uit. Voor wie zelf op zoek wil naar geëmigreerde familieleden of dorpsgenoten, is deze publicatie een handig vertrekpunt. ‘Boer vindt land’ is het 28ste deel in de reeks ‘Bijdragen van het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd’ en kost 29,95 EUR.
Museum van de Vlaamse Sociale Strijd
Het Museum van de Vlaamse Sociale Strijd werd in 1980 opgericht als de belangrijkste bijdrage van het provinciebestuur aan de viering van 150 jaar België. Het moest een beeld geven van de geschiedenis van de sociale ontvoogdingsstrijd in Vlaanderen, met name in de 19de en 20ste eeuw.
Het is uiteindelijk geen klassiek, maar een virtueel museum geworden. Het bestaat uit een steeds groeiende reeks onderzoeksprojecten van vier grote archief- en documentatiecentra, waar het provinciebestuur mee samenwerkt: het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN), het Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging – Instituut voor Sociale Geschiedenis (AMSAB – ISG), het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven (KADOC-KU Leuven) en het Liberaal Archief.
Officiële opening
De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op woensdag 9 juli 2014 om 20 uur in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster.
Praktisch
Wanneer: van 10 juli t.e.m. 14 september 2014
Plaats en info:
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroerssstraat 6, 9000 Gent, tel. 09 269 29 10
caermersklooster@oost-vlaanderen.be
open van 10 tot 17 uur – deuren open tot 16.30 uur
gratis toegang – gesloten op maandag
Rondleidingen
Mogelijk op aanvraag via:
GANDANTE – tel. +32 9 375 31 61 (VM) – +32 479 51 52 42 (NM)
info@gandante.be – www.gandante.be
DE GENTSE GIDSEN – tel. +32 9 233 07 72
Dit is op Schrijversblog herblogd.
LikeLike