DEURLE/LATEM/DEINZE : Monografie en overzichtstentoonstelling voor FONS ROGGEMAN

Een jaar terug schreef ik onderstaande biografische noot over Fons Roggeman:

Geboren te Aalst in 1939, kwam Roggeman zich in 1961 te Latem vestigen. Eerst in Huize Minne en later in een onooglijk, klein, maar pittoresk huisje op de grens van Latem en Deurle. Hij studeerde aan de Aalsterse Kunstacademie en later aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Als leerling van Jan Mulder werd hij als hyperrealist de vernieuwer van de landelijke traditie bij de Latemse Leie- en landschapsschilders.

Roggeman wordt beschouwd als één van de voortrekkers van een nieuwe generatie figuratieve schilders in Vlaanderen, hierin nagevolgd door o.m. een talentrijk kunstenaar van over de Leie, Henri Vandermoere. Fons Roggeman is ook een meester in de portretteerkunst. Naast een reeks speelse, maar rake zelfportretten, maakte hij ook heel wat portretten van bekende figuren uit de Leiestreek. ‘Mijn Dorp’ , waar de ‘Pastorie’ deel van uitmaakt ,zal in de Leiestreek als een belangrijke cyclus blijven nazinderen. Later brengt Fons gewaagde interpretaties van de werkelijkheid en wordt hij gepassioneerd door de speling van het licht en door de natuurelementen. Met die keuze voor een figuratieve vertolking van zijn ideeëngoed en innerlijke emotie, roeit Roggeman tegen de stroom van de heersende abstractie en het nihilisme in. Fons heeft al die “-ismen” en pseudo-kunsthistorische termen steeds genegeerd en is obstinaat zijn eigen weg blijven gaan. Hij hield en houdt er nog steeds aan zijn intrinsieke waarde van een artistieke creatie te veruiterlijken, los van de tijd of de diens tendensen, en die eerlijkheid zal de kunstliefhebber bijblijven. In zijn jongste oeuvre veruiterlijkt hij zijn gevoel bij de strijd tegen kanker. Na zijn therapie put hij dan weer nieuwe krachten aan de Franse Opaalkust en aan de geboorte van zijn kleinkinderen. Deze verademing inspireert Fons Roggeman tot een nieuwe reeks luchtige, poëtische en vertederende werken.

Dit jaar vierde Fons zijn 75ste verjaardag en vooral zijn diamanten jubileum of, anders gezegd,  60 jaar actieve schilderkunst !

Dat vroeg ontegensprekelijk naar meer en dus komt er een van 1 november 2014 tot 10 januari 2015 een  jubileumtentoonstelling in het Museum van Deinze & De Leiestreek en in het Gemeentehuis van Sint-Martens-Latem.
Als kers op de taart is er een complete, geïllustreerde monografie met teksten van eminente kunsthistorici als Ernest Van Buynder, Inge Braeckman enPiet Boyens.

 

promotie roggeman
P

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.