Machelen a/d Leie: Betty Verdonck bij ‘Huis de Leeuw’

De Latemse kunstenares Betty Verdonck stelt tentoon in ‘Huis de Leeuw’  te Machelen a/d Leie.
Elk weekend  tot 30 juni 2014. Je kan er haar recentste olieverf- en aquarelschilderijen gaan bekijken.

Betty Verdonck bracht haar jeugd door in Sint-Martens-Latem, waar de landschappen rond de Leie de inspiratiebron waren van de Vlaamse expressionisten. Thematisch zien we in haar werk vaak bloemen en figuren opduiken.

Als geboren en getogen Latemse was Betty Verdonck van kindsbeen af gepassionneerd door de kunst. Via verscheidene creatieve en decoratieve hobbies kwam zij in de kunstwereld terecht.

Ze volgde de lessen aquarel en olieverf aan de Latemse Teken- en Schilderschool en avondleergangen aan het Hoger Instituut Sint-Lucas te Gent.In Oostende schreef ze in voor een zomeracademie “levend model”, waar ze zich voornamelijk in de pastel- en houtskooltechniek bekwaamde.

Betty volgde tevens de cursussen ‘Kokoschkatechniek’ en vervolmaakte zich  aan de Academie voor Schone Kunsten te Eeklo.

Haar oeuvre is een weerspiegeling van de realistische weergave van landschappen, bloemen en modellen in een teder, poëtisch licht. De sfeerbeelden hebben een impressionistische ondertoon. Pastel en aquarel lenen zich tot het zoeken naar een subtiel en rijk koloriet en daar maakt Betty Verdonck dan ook gretig gebruik van. Wat het tekenen naar levend model betreft is de kunstenares steeds op zoek naar de perfecte anatomische weergave.

 

In Kunstenaars en Galerijen las ik enkele jaren geleden volgende, typerende recensie: <gefascineerd door Monet, tekent Betty Verdonck  impressionistische sfeerbeelden met bloemen in een zinderend poëtisch licht. Haar werken zijn als een aangenaam verpozen in een zomertuin…>

MEDION DIGITAL CAMERA   Ook haar liefde voor het tekenen naar levend model was die recensent opgevallen en hij benadrukte dat de kunstenares  soms de perfecte anatomische weergave naast zich neerlegt en op een  speelse wijze de schoonheid en de sereniteit van het menselijk lichaam weergeeft.  Pastel  is daar ongetwijfeld een dankbaar medium voor en het aquarelleren volgens de Kokoscha-methodiek is de manier bij uitstek om op een lyrische manier de rust of beweging van het model weer te geven.

Belangrijk zijn het vastleggen van de vluchtige momenten. Metttertijd ging Betty ook meer surrealistische toetsen in haar werk brengen.
Ondanks het feit dat ze zowat  alle technieken beheerst,  blijft aquarel toch  haar meest geliefde medium.

Haar verstilde figuren ademen rust en eenvoud, een eenvoud die ze veruiterlijkt door een soepel en raak lijnenspel  waarbij een bevreemdend gevoel voor sensualiteit overheerst.

 

BettyVerdonck 2

 

Praktisch

 

Wanneer?  Nog tot 30 juni 2014, open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur

 

Waar ?  Huis De Leeuw, Machelendorp 7 in Machelen

Gratis te bezichtigen

betty verdonck 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.