Sint-Martens-Latem zet investeringslegislatuur verder
Tijdens de gemeenteraad van 20 december 2021 werd de meerjarenplanaanpassing 2022
goedgekeurd. Die stelling werd niet gedeeld met de oppositiepartijen en die stemden dan ook tegen!
Met de meerjarenplanaanpassing wil het lokaal bestuur bevestigen dat de huidige
legislatuur een investeringslegislatuur is. Totaal zal 36,4 miljoen euro worden geïnvesteerd over de
periode 2021-2025.
Investeringslegislatuur
De geplande investeringen in de riolerings- en wegenwerken worden bevestigd met een budget van
11,4 miljoen euro. Er is daarnaast 6 miljoen euro voorzien voor een nieuwbouw van de gemeentelijke
basisschool van Latem.
Verduurzaming is ook een rode draad in de meerjarenplanaanpassing, waarbij de aanleg van een geothermieveld aan het gemeentehuis in het oog springt. Ook de herinrichting van het recyclagepark en de uitvoering van het fietsactieplan staan op de planning in 2022.
Fiscale maatregelen
De aanvullende personenbelasting (5,5%) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (472)
blijven gelijk. Bovendien verlaagde de gemeente in 2021 de tarieven van de gemeentelijke belasting
op economische bedrijvigheden en schrapte ze de horecabelasting om tegemoet te komen aan de
impact van Covid-19 bij de zelfstandigen en ondernemers.
Inhoudelijke update van de acties
Ter voorbereiding van de jaarlijkse actualisering van het meerjarenplan voerde het lokaal bestuur
een inhoudelijke update uit van de acties uit het meerjarenplan. Bij de nieuwe acties wordt extra
focus gelegd op twee belangrijke evoluties in de maatschappij.
Enerzijds de klimaatverandering en anderzijds de transitie in de vervoersmodi, beide grote uitdagingen voor elk lokaal bestuur de komende jaren.
Daarnaast komen er ook extra accenten in het kader van de renovatie van het gebouwenpatrimonium, de ondersteuning van het verenigingsleven en de evenementen, de uitbouw
van het ruimtelijk beleid, het groenbeheer, enzovoort. Deze stuk voor stuk belangrijke thema’s
blijven de basis van het meerjarenplan.
Holle woorden stelt oppositiepartij SAMEN N-VA bij monde van fractieleider Kristof Vanden Berghe:
“Het door Welzijn goedgekeurde meerjarenplan is dan ook niet geloofwaardig en spiegelt
onze inwoners onrealistische luchtkastelen voor.
Het bevat te veel verkeerde beleidskeuzes en in te veel materies is er halverwege de legislatuur geen visie of geen plan. En bij de financiële haalbaarheid van het geheel kunnen ernstige vragen gesteld worden.
Alle knipperlichten staan op oranje! Hoog tijd voor een meer doordachte en daadkrachtige aanpak!
Na de eerste helft van deze legislatuur stelt SAMEN N-VA vast dat er te weinig snelheid gemaakt wordt bij de uitvoering van de acties uit het meerjarenplan, dat budgetten voor cruciale dossiers geschrapt worden en de marges van het financieel haalbare bereikt zijn.
- De budgetten van te veel dossiers schuiven jaar na jaar door zonder dat ze worden besteed. Die tendens stellen we vast over de hele lijn van meerjarenplan:
- Dat geldt voor allerhande kleinere acties, zoals de aanleg van trage wegen, het ondergronds brengen van glascontainers als de restauratie van cultuurhistorische graven op onze kerkhoven.
- Maar het geldt evenzeer voor patrimoniumprojecten, zoals de renovatie van de Oase, de bouw van een dorpszaal aan De Vierschaar en de renovatie van het Cultureel Centrum Zomernest in de Kwakstaat. Alle plannen schuiven op naar het einde van de beleidsperiode.
- Hetzelfde stellen we helaas vast bij de uitvoering van wegenis- en rioleringswerken: zowel de noodzakelijke en beloofde werken aan de Koperstraat, de Moeistraat, de Elsakkerweg als de Reinaertdreef laten veel langer op zich wachten dan was aangekondigd.
- Voor drie sleuteldossiers werden op de gemeenteraad de reeds voorziene budgetten zelfs geschrapt zonder dat de realisatie via een andere werkwijze gegarandeerd kan worden. Dit is het geval voor de cruciale huisvestingsprojecten voor sociaal en betaalbaar wonen aan de Priesterage en in de Lijnstraat. Ook voor de verdere globale ontwikkeling van de sportsite worden geen budgetten meer voorzien. Of toch: één symbolische euro …
- Voor andere projecten weten we dat de ingeschreven budgetten niet volledig zijn. Het beste voorbeeld daarvan is het bouwproject van de bibliotheek. Enkel de budgetten voor de 3 gegunde percelen zijn opgenomen in de cijfers. Voor andere delen van de werken – waarvan iedereen weet dat ze ook uitgevoerd moeten worden (omgevingswerken) – wordt geen euro voorzien.
- En voor projecten die wel in uitvoering zijn, zien we de budgetten ontsporen. Vorig jaar hadden we op dat vlak de werken aan de sporthal, nu die aan het seniorenflatgebouw, die maar liefst 63% duurder uitvallen dan vorig jaar was vooropgesteld.
- Ook voor acties die deel uitmaken van het goedgekeurde mobiliteitsplan, van de goedgekeurde klimaatplannen of het plan ter reductie van restafval, wordt geen euro voorzien, terwijl ze wel werden aangekondigd.
- En tot slot is het duidelijk dat de marges van de financiële mogelijkheden van onze gemeente nu wel tot op het randje worden afgetast. Nadat de voorbije 20 jaar de zware leningen uit de vorige eeuw stelselmatig werden afgelost, werd dit jaar al bijna 3 miljoen euro geleend en worden nog 27 miljoen euro aan leningen voorzien voor de komende jaren. Het is niet verkeerd om in deze omstandigheden te investeren en te lenen. Dat is zelfs belangrijk, maar er zijn wel grenzen aan. We bevinden ons nu op het randje, terwijl voor heel belangrijke dossiers geen middelen meer voorzien zijn.
Beide fracties uit de oppositie leggen, bij toegestuurd persbericht van SAMEN N-VA nog een ander pijnpunt bloot :
Doelstellingen voor sociale huisvesting moeten behouden blijven
“De Welzijn-meerderheid in de Latemse gemeenteraad heeft een aanvraag tot vrijstelling van de bouw van 19 sociale woningen in onze gemeente goedgekeurd.
SAMEN N-VA, hierin gesteund door de andere oppositiefractie Voor Latem&Deurle, heeft er sterk voor gepleit dit voorstel niet te volgen en – integendeel – een tandje bij te steken om de beoogde doelstelling tegen 2025 wel te realiseren. In 2008 werd door de Vlaamse overheid voor elke Vlaamse gemeente een doelstelling bepaald voor de bouw of huur van extra sociale woningen. De gemeenten kregen hiervoor 17 jaar de tijd.
Tot eind 2018 lag Sint-Martens-Latem perfect op schema om die doelstelling ook te realiseren.
De voorbije drie jaar is echter geen vooruitgang geboekt. Meer zelfs, er wordt beslist aan de Vlaamse regering uitstel te vragen voor de uitvoering van een deel van de doelstelling.
SAMEN N-VA blijft erin geloven dat de realisatie van extra sociale woningen in onze gemeente echt geen heksentoer of onmogelijke opdracht is. Als je dit echt wil, als je er echt voor gaat, dan is dat wél haalbaar. Het getuigt van te weinig ambitie, van te weinig daadkracht om nu uitstel te vragen.
Immers, door uitstel te vragen, laat Welzijn de 60 in onze gemeente gedomicilieerde gezinnen die op een wachtlijst staan (dit is het bij ons laatste gekende cijfer van de wachtlijsten, d.d. 31/12/2018 – bron verslag Lokaal Woonoverleg 16/10/2019) om een sociale woning toegewezen te kunnen krijgen, in de kou staan. Het gaat om die gezinnen en personen die het maand in maand uit lastig hebben om de huur te betalen. Het zijn die gezinnen die een krachtdadig beleid van de gemeente mogen verwachten en waarvoor wij ons moeten engageren.
De spijtige beslissing om uitstel te vragen, helpt deze mede-inwoners helemaal niet vooruit”.
Zo te zien vermoeden we dat deze dossiers hier binnenkort nog zullen ter sprake komen met een tegenwoord van WELZIJN en/of de visie van Voor Latem & Deurle.
Zo blijft de inwoner geïnformeerd en daar tekenen wij (de redactie) ook voor.