Sint-Martens-Latem krijgt uiteindelijk toch een nieuwe bibliotheek !

Na vier legislaturen gekissebis en ellenlange discussies tussen alle politieke fracties krijgt de Latem- en Deurlenaar zicht op een moderne multifunctionele bibliotheekruimte met een schooluitbreiding en een thuis voor de leerlingen van de muziekacademie.

Niet iedereen kijkt er met een goed gevoel naar uit maar de huidige meerderheid haalde toch, met het kleinste verschil, haar slag thuis.

Van de gemeentelijke communicatiedeskundige kregen we deze namiddag een schitterend dossier toegestuurd. Waarvoor onze dank en felicitaties voor de helderheid in het dossier.
Het is echter geenszins aan onze redactie om een oordeel te vellen over de noodzaak van het wel of niet spenderen van € 3.000.000 aan dit prestigieuze ‘bouwwerk’ . Daarom besloten we dan ook de nota aan de lezer voor te leggen en geven we hem zelf de kans een oordeel te vellen. In elk geval vinden wij de naamgeving en de filosofie die er achter steekt subtiel. ‘De Vluchter’ is wel degelijk altijd een begrip geweest voor de Latemnaar…

‘De Vluchter’ in de startblokken!

In de paasvakantie gaan op de site van de gemeenteschool in de Latemstraat de werken van start voor de bouw van ‘De Vluchter’.  Het wordt een in het groen gelegen multifunctioneel gebouw dat verschillende aspecten van levenslang leren zal omvatten: bibliotheek, schoolinfrastructuur, muziekacademie, een computerklas of studieruimte en de digitale ontsluiting van het gemeentelijke archief. 

Cirkelvormig gebouw

Voor de nieuwbouw viel de keuze op dezelfde locatie omwille van de strategische ligging en de complementariteit in gebruik. Na een wedstrijd van de Vlaams Bouwmeester en met begeleiding van de Gentse architectuurprofessoren Dirk De Meyer en Bart Verschaffel, koos de gemeente voor dit multifunctionele project, ontworpen door het architectenbureau Office. 

De boeiende nieuwbouw wordt een cirkelvormig en alzijdig gebouw dat zich opent en tegelijk afsluit van zijn omgeving. Het project wordt ‘De Vluchter’ genoemd, naar de nabijgelegen site en voormalige herberg. Het verwijst ook naar de mogelijkheid om binnen de contouren van het gebouw te vluchten in alle intimiteit en rust, zowel binnen als buiten en weg van de alledaagse drukte.

Eerste fase: afbraak en vervangende containerconstructie

Om het project te realiseren, moet eerst een deel van de bestaande gebouwen worden afgebroken. Er komt een containerconstructie ter vervanging van de refter en enkele klassen. De containers worden eind maart geplaatst en begin april gaat de afbraak van start. 

De werfzone zal worden ingericht langs de Latemstraat en zal een deel van de parking en  kleuterweide innemen.

De voorziene uitvoeringstermijn is vastgelegd op 350 werkdagen, wat betekent dat het gebouw in het najaar 2022 klaar moet zijn.

Wat kost het project?

Het totale bouwproject beslaat 865 m². Op 29 januari 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen de eerste 3 percelen (gebouw, technieken en vast meubilair) gegund voor een totaalbedrag van 2.425.654 euro incl. btw. Bovenop komt nog de beperkte kost voor los meubilair, erelonen en huur van containers, waardoor de totale bouwkost op 2.944.542 euro incl. btw wordt geraamd. Ongeveer 60% van dit bedrag wordt besteed aan het bibliotheekgedeelte (1.708.500 euro, incl. btw). De overige 40% (1.236.000 euro, incl. btw) dient voor de bouw van het schoolgedeelte: klassen en refter. Tegenover dit bedrag heeft Agion, het agentschap dat zich ontfermt over de onderwijsinfrastructuur, een subsidieerbaar bedrag ingeschreven van 830.580 euro, dat definitief zal worden toegekend na het afwerken van de nieuwbouw. 

Groene omgeving en nieuwe trage weg

Het laatste luik van dit project is het veiliger en groener maken van de omgeving. Het bestuur voorziet in de aanleg van een nieuwe trage weg, een doorsteek  tussen de Latemstraat  en de Burgemeesterstraat, en meer groen rondom het nieuwe gebouw. Bovendien wordt komaf gemaakt met het dwarsparkeren aan de kant van de Latemstraat, wat op vandaag een bijzonder gevaarlijke situatie is. Voor de omgevings- en groenaanleg is het nieuwe ontwerp nog in opmaak. De aanleg wordt geraamd op ongeveer 200.000 euro incl. btw. 

De bouw van  ‘De Vluchter’ is de eerste stap in de ambitie voor een up-to-date gemeentelijke culturele infrastructuur. Nadat recent het laatste ontbrekende bouwperceel aan de Vierschaar werd verworven, kunnen de plannen voor een nieuwe dorpszaal met ruime parkeermogelijkheden eindelijk concreet vorm krijgen.

Meer informatie

Pieter Vanderheyden, Schepen van Bibliotheek

pieter.vanderheyden@sint-martens-latem.be – 0496 58 21 58

Hans Van Hooland, Schepen van Patrimonium

Hans.vanhooland@sint-martens-latem.be – 0475 20 06 33

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.