Geen financiële steun voor de voor- en naschoolse kinderopvang

In het voorjaar van 2021 distantieert de Welzijn-meerderheidsfractie zich van de vraag uit de oppositie om deze maatregel nu reeds toe te passen..


De fractie SAMEN N-VA stelde in de gemeenteraad van Sint-Martens-Latem voor om alle Latemse scholen financiële steun toe te kennen voor de organisatie van voor- en naschoolse kinderopvang, en dat van 1 januari tot 30 juni 2021.
Het voorstel werd door de Welzijn-meerderheid in de gemeenteraad echter weggestemd.


In juni 2020 heeft de gemeenteraad een nieuw reglement op het flankerend onderwijsbeleid goedgekeurd. Dankzij dit reglement kunnen alle Latemse scholen een gemeentelijke toelage krijgen voor bepaalde doelstellingen, zoals de organisatie van voor- en naschoolse opvang.

Het reglement bepaalt dat het gemeentebestuur een externe partner aantrekt om in elke school opvang te organiseren. 40 euro per kind per jaar is hiervoor voorzien.
Die externe partner aantrekken, laat echter lang op zich wachten. Hierdoor zal deze werkwijze ten vroegste vanaf 1 september van start kunnen gaan.

Omdat de scholen de voor- en naschoolse kinderopvang tussen 1 januari en 30 juni dus verder zelf moeten organiseren, stelde de fractie SAMEN N-VA voor 6/10e van het afgesproken jaarbudget (dus 24 euro per kind) rechtstreeks aan de scholen te geven.
Zo kan het voorziene bedrag voor 2021 volledig gespendeerd worden aan de afgesproken doelstelling.
Schepen Filip Christiaens van de Welzijn-meerderheid argumenteerde dat dit voorstel zonder voorwerp of op zijn minst voorbarig was.


SAMEN N-VA kan dit antwoord niet aanvaarden. Op die manier tover je in 2021 immers meer dan de helft van het voorziene budget weg en worden de scholen financieel fors benadeeld.
In tijden waarin de scholen heel veel inspanningen moeten doen om in steeds wisselende omstandigheden alles te organiseren, is het níet te verdedigen beschikbare budgetten níet toe te kennen, stelt men op de oppositiebanken.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.