HERMAN VAN NAZARETH kleurt de kunstzomer bij THE LATEM GALLERY

Enkele dagen voor een huldetentoonstelling van juni tot eind augustus e.k. bij THE LATEM GALLERY in het Dorp van de kunstgemeente gingen we op bezoek bij de veelzijdige en fascinerende kunstenaar, HERMAN VAN NAZARETH in zijn woonplaats te Ouwegem en werden overweldigd door een veelheid aan impressies.
We werden rondgeleid in zijn ateliers en konden er zijn kunstwerken bewonderen in de tuin en in de ‘themazaaltjes’.
Niet alleen de kunstwerken zelf, maar ook het kader waarin ze stonden en hingen , hebben een diepe indruk op ons nagelaten. Het gaf ons het gevoel rond te wandelen in een levend museum.
Reden voldoende om wat nader in te gaan op leven en oeuvre van deze merkwaardige figuur met een bijzondere band met Zuid-Afrika wiens beeldenroute in Latem-Deurle veel bijval kent bij inwoner en toerist.

annemarie

Een gevulde en gevarieerde levensloop

Herman Van Nazareth, pseudoniem voor Herman van Aerde , werd in 1936 geboren in Evergem nabij Gent. Zijn jeugddroom om profwielrenner te worden kon hij niet realiseren door een ongeval waarbij hij de vingers van zijn rechterhand verloor.
Al op jonge leeftijd ondervond hij dat het leven uit vallen en opstaan bestaat.
Rond zijn 25 -ste ontdekte Herman zijn ware roeping : de kunst. Hij doorliep dan ook de academies van Beeldende Kunsten van Gent en Antwerpen om enkele jaren later (in 1965) eerder toevallig in Zuid-Afrika terecht te komen.
Het zou zijn tweede vaderland worden en ook nu nog verdeelt hij zijn tijd tussen Ouwegem en Jakkalsfontein, een idyllisch plaatsje aan de Westkust in de buurt van Yzerfontein, ten noorden van Kaapstad. Daar kan Herman ook nu nog zijn creativiteit de vrije loop laten , want stoppen staat niet in zijn woordenschat .

Een veelzijdig oeuvre

Herman begon zijn kunstcarrière als assistent in het atelier van de bekende schilder Floris Jespers. Die is overigens samen met Constant Permeke een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. In 1965 volgde hij les aan de ‘Michaelis School Of fine Art’ in Kaapstad en waagde er zich met succes aan de beeldhouwkunst.
Hij kreeg er de smaak van bronsgieten en steenkappen te pakken .In de loop der jaren kwam hij ook tot het werken met massief marmer , koper, ijzer, cortenstaal , was en plexiglas. Verder ontpopte deze artistieke duizendpoot zich ook nog als graficus en ontwerper van wandtapijten.
Zijn vroege werken zijn dan ook ontegensprekelijk maatschappelijk en politiek geladen. Hoewel zijn figuren ‘gezichtloos’ zijn, uiten berekende borstelstreken en een subtiele tonaliteit gevoelsmatig de macht van de overheerser of de moedeloosheid van de vaak machteloze medemens. Het felle kleurgebruik of de soberheid van wit brengen hem tot waar hij komen wou, de weergave van een heuse kroniek van een strijd tegen ‘Apartheid’. De figuratie die door Herman Van Nazareth reeds in de jaren ‘60 werd toegepast, gaat de schildersvisie van figuren zoals Marlène Dumas uit Zuid-Afrika vooraf. Van Nazareth vertegenwoordigde Zuid-Afrika bij de biënnale van Sao Paolo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.