Sint-Martens-Latem: kunstschilder FONS ROGGEMAN is BINUS

Kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem kende voor het eerst de ‘BINUS CULTUURPRIJS’ toe.

De Binus Cultuurprijs is een zeer prestigieuze prijs omdat hij tweejaarlijks wordt uitgereikt en alle cultuurdisciplines overspant.
De jury, samengesteld in de schoot van de gemeentelijke raad voor cultuurbeleid onder voorzitterschap van Bart Vandesompele, koos voor Fons Roggeman omdat hij als kunstenaar het cultureel imago van de gemeente Sint-Martens-Latem regionaal, nationaal en internationaal op de kaart zette. Dat was ook nog meer het geval de laatste twee jaar met een bijzondere tentoonstelling die heel wat lof oogstte.
De twee andere kanshebbers die uit de publieksstemming kwamen, waren Eric De Lombaerde en Sabine Pauwaert. Eric was 30 jaar dirigent van de Harmonie, nadien bestuurslid en ondervoorzitter. Hij richtte in 1972 de lokale muziekschool en het jeugdorkest op en is tot op vandaag filiaalverantwoordelijke voor Sint-Martens-Latem van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans uit Deinze. Hij is ook dirigent-voorzitter van het kamerorkest Andante Favore.
Sabine startte in 2015 de vzw LuKiArt op. In Sint-Martens-Latem organiseren zij kunstateliers voor kinderen. Daarnaast is ze actief in tal van vrijwilligersprojecten, kunstprojecten met de gemeente en projecten van de gemeentelijke cultuurraad Latem-Deurle. Ze is de drijvende kracht achter de lokale invulling van Comming World remeber Me dat van start gaat in onze gemeente vanaf 13 november 2017.
Voor meer informatie:
• Kristof Vanden Berghe – kristof.vandenberghe@sint-martens-latem.be, Schepen van Cultuur
• Bart Vandesompele – bart.vandesompele@telenet.be, Voorzitter Cultuurraad en Juryvoorzitter

 


 

 

(Foto C.T. : vlnr. Bart Van de Sompele – voorzitter GRC, burgemeester Agnes Lannoo, Sabine Pauwaert, Fons Roggeman en cultuurschepen Kristof Vanden Berghe)

 

 

 

 

Een portret:

Fons Roggeman: ‘Eenheid van leven en werk’

Na zijn studies aan de Academie, vervolmaakte Fons Roggeman zich aan de Koninklijk Academie voor Schone Kunsten te Gent. Hij vestigt zich in 1961 in Sint-Martens-Latem. Maakt heel wat portretten van bekende figuren uit de Leiestreek en (soms) gewaagde interpretaties van de werkelijkheid der eenvoudige dingen uit zijn omgeving. Hij slaagde er steeds in zijn sombere thematiek te verheffen tot hoogstaande, monumentale kunst. Doordacht en vastberaden koos hij voor een figuratieve expressie van zijn filosofisch gedachtegoed, zijn emotie en zijn waarnemingen, dit tegen alle stromingen van abstractie en nihilisme in.

Hij bleef en blijft steeds koppig en egocentrisch zijn eigen waarheid verkondigen, tegen het advies van trendsetters, promotoren en museumdirecteurs in. Woont en werkt thans te Deurle, waar hij nog steeds een geliefd en boeiend figuur is.

(portretfoto  Julie Haelemeersch)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.