Oost-Vlaanderen : Apotheose van Thuis voor een Beeld

Provincie Oost-Vlaanderen schenkt aan elke gemeente kunstwerk Honoré d’O

Apotheose Thuis voor een Beeld

Donderdagavond 12 oktober 2017 overhandigde het provinciebestuur aan elke gemeente een gepersonaliseerd kunstwerk van Honoré d’O met de vraag om er een publiek zichtbare plek voor te zoeken. De Provincie Oost-Vlaanderen schenkt deze “Glasvlag” als apotheose van 22 jaar Thuis voor een Beeld, zodat elke gemeente in Oost-Vlaanderen alsnog “een thuis voor een beeld” is. Het beleidsdomein van de kunsten wordt vanaf 2018 immers overgenomen door de Vlaamse overheid.

 

De wedstrijd Thuis voor een Beeld is, door de transitie van de persoonsgebonden materies van het provinciebestuur naar Vlaanderen, aan de laatste editie toe. Sinds 1995 streden de gemeentebesturen en de inwoners live op Radio 2 Oost-Vlaanderen voor een kunstwerk dat door de Provincie aangeboden werd. Een vakjury stond in voor de beoordeling, en de inhuldiging ging telkens gepaard met een groot volksfeest. Als afsluiter kwamen de 22 bekroonde locaties in augustus nog eens aan bod op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Als apotheose van deze succesvolle campagne schenkt het provinciebestuur aan alle Oost-Vlaamse gemeenten (ook de niet-winnaars) nu een uniek kunstwerk.
Het cadeau komt met de warme uitnodiging om ook dit kunstwerk samen met de bewoners een geschikte plaats te geven.

“Op deze manier is toch elke gemeente een Thuis voor een Beeld,” besluit gedeputeerde voor cultuur Jozef Dauwe, “en is de cirkel rond. Het provinciebestuur heeft gezorgd voor meer kunst in de publieke ruimte, meer zichtbaarheid voor de Oost-Vlaamse kunstenaars en meer draagvlak voor kunst. Met dit laatste geschenk draagt de Provincie op een gepaste manier het luik kunsten in haar bevoegdheid over”.

kunstwerkhonoredO

Glasvlag van en voor elke gemeente door Honoré d’O

De internationaal gerenommeerde Oost-Vlaamse kunstenaar Honoré d’O (1961, Oudenaarde als Raf Van Ommeslaege en 1984, Gent als Honoré d’O) werkt vaak met alledaagse materialen in zijn installaties. Voor deze opdracht speelde hij met de idee van een ‘thuis’ en sprokkelde in elke gemeente een fragment: een steentje, wat aarde, … Dit verwerkte hij voor elke gemeente in een glazen vlag. Hiermee schrijft hij zich in in de traditie van een vlaggencultuur. De driehoekige vorm van de vlag doet ook denken aan een scherf… En scherven brengen geluk!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.