Sint-Martens-Latem: DF Latem-Deurle strikt Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank van België, als spreker

Economie in tijden van Brexit en nulrente: waarheen?

 

Op maandag 5 december 2016 is Jan Smets, gouverneur van de Nationale  Bank van België  te gast bij DF Latem-Deurle voor een causerie over Economie vandaag en morgen.

Jan Smets (°Gent, 2 januari 1951) , is sinds 11 maart 2015 gouverneur van de Nationale Bank van België.

Hij was voordien kabinetschef van onder meer de premiers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene en directeur van  de Nationale Bank.
In 1988 maakt hij een overstap van de Nationale Bank naar de politiek, en wordt adjunct-kabinetschef bij vicepremier Dehaene, verantwoordelijk voor algemeen beleid. In 1991 wordt Jan Smets kabinetschef van het sociaaleconomisch kabinet van eerste minister Martens, een positie die hij een jaar later, wanneer Dehaene premier wordt, behoudt.

jan_smets

In 1994 keert Smets definitief terug naar de Nationale Bank, als hoofd van het Departement Studiën. Van 1995 tot 1996 is hij de voorzitter van de werkgroep ‘Diagnose en uitdagingen voor de Belgische banken’ in opdracht van de minister van Financiën. In 1999 krijgt hij een eerste zesjarige aanstelling als directeur van de bank. Van 1999 tot 2002 wordt hij belast met de voorbereiding van de invoering van de euro, als commissaris-generaal voor de euro, in een functie gelijkaardig aan het Nederlandse Nationaal Forum voor de introductie van de euro. In 2005 en 2011 wordt zijn mandaat als directeur telkens voor zes jaar terug verlengd. Eind 2013 beslist de regering dat het mandaat van gouverneur Luc Coene nog een jaar verlengd wordt, maar eveneens dat in maart 2015 directeur Jan Smets de nieuwe gouverneur van de Nationale Bank zal worden. Smets kan het mandaat van gouverneur opnemen tot 2 januari 2018, datum waarop hij de leeftijdsgrens van 67 bereikt. Een verlenging dan zou enkel kunnen mits toestemming van de Federale regering van België.

Bij zijn lezing zal Jan Smets actuele economische thema’s aanraken en toelichten. De invulling van het onderwerp hangt af van de actuele situatie in België en Europa. Ook de gevolgen van de Brexit, de nulrente en de verkiezing van Trump  als president van de USA zullen een ander licht werpen op onze economie.

Wat? Voordracht door Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank

Wanneer? Maandag 5 december 2016 om 20 uur

Waar? Raadzaal van het Gemeentehuis, Dorp 1, Sint-Martens-Latem

Deelnemen? Leden met DF-Cultuurkaart € 3 – Anderen € 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.