Sint-Martens-Latem:Albert-Fernand Haelemeersch ‘Herinneringen aan de Gevaerts, Lima en de Commune’

Edgar Gevaert deed zijn familienaam alle eer aan. Hij sprong altijd bij waar de nood hoog was. Of je het later renteloos terugbetaalde of niet, Edgar baalde niet. Maar bijna iedereen hield zich aan de wijsheid ‘Les bons comptes font les bons amis’…

 Zelf leerde ik Edgar en zijn gezin in 1953 kennen. Aan het achterpoortje van onze tuin liep dwars door de heidegrond een wegel die langs zijn schapenweide en boomgaard aan de Kapitteldreef aansloot bij het buitenverblijf van de Dominicanen.

Een bezoek aan de Gevaerts was altijd verrijkend. Het gonsde er toen al van activiteiten. Ondanks het grote gezin was er altijd plaats voor een mondje méér. Er ging geen dag voorbij zonder het gezelschap van welgekomen gasten .

Later, tijdens mijn studententijd kon ik in de vakantieperiode, samen met vrienden, bijklussen in de fabriek, die toen eerder uit een stel houten barakken bestond. Ik mocht er bij Emiel Van Haelemeersch in het ‘zoutkot’ zeezout los stampen, fijnmalen of afwegen.

Dan kwam er een leemte maar wel hield ik, als fan van de Cotton City Jazzband, nog contact met Paul die er de bas bespeelde.
Pas omstreeks 1970 kwam ik opnieuw aan huis bij de familie en de Limafabriek.
Toen ik, op vraag van toenmalig burgemeester Raf Van den Abeele, het gemeentebestuur, hielp bij de volks- en handelstelling en daarbij een groot deel van de gemeente toegewezen kreeg, kwam ik ook bij Pierre Gevaert en Lima langs.

Toevallig was er een vacature als bediende. Zo begon een kort maar onvergetelijk ‘avontuur’ want ik zag de barakken bij mijn driejarige passage op Lima omgetoverd  tot een imposant, esthetisch en ethisch verantwoord fabrieksgebouw in de typische landelijke stijl die de familie eigen was.
Ik leerde er de filosofie van Ohsawa, vergezelde Pierre en Annette bij lezingen of kooklessen  en ontdekte er de vriendschap en de geborgenheid van de ‘wereldcommune’… Marc Gevaert was er goed gezelschap en een boeiende verteller.
Na mijn loopbaanwending bleef ik contact houden met Pierre en tafelde elke vrijdag in het eethuis ‘De Warande’. Op zondag kon je me eveneens in de ‘commune’ treffen, een plaats om te genieten van de muziek van De Piotto’s of te luisteren naar pittige jamsessies.

Op verzoek van ‘Den Laethemschen Vriendenkring’ en enkele buren van het Museum Gevaert-Minne pende ik het laatste jaar mijn herinneringen neer en ging ik op zoek naar fotomateriaal en getuigenissen. Over de ‘commune’praten bleef voor velen moeilijk maar gelukkig kreeg ik van POLS, vroegere collega’s, Pierre en Johan Gevaert een schat aan informatie. Arnold Eloy, uitgever en macrobiotieker van het eerste uur, was een grote hulp bij de ‘negenproef’ op mijn relaas en neemt het boek ook op in het fonds van ‘Mens en Cultuur’. Beter kon ik het niet treffen.

LET WEL ! DE VOORINTEKENING EINDIGT OP 20 OKTOBER 2016 !

Het boek verschijnt op 1 december 2016. Meer info vind je hieronder:

14054438_10210048280146181_4826600960334983943_o

(foto Erwin De Keyzer)

Voor pdf klik op de tekst: BOEK ALBERT DEVEG_Intekenblad [1453001]
                                                 BOEK LIMA DEVEG_FolderA4 [1453000]

Om de geïnteresseerde lezer een snel,eenvoudig en praktisch alternatief te bieden om in te tekenen, kan die gewoon een mail sturen naar de auteur met vermelding ‘boek Gevaert’, het aantal exemplaren, naam, adres en de voorkeur: ‘afhalen bij Johan Ide, De Latemse Fruitboetiek’ of ‘per post’. De betaling wordt dan pas verwacht na de ontvangst van de factuur.

De voorintekenprijzen:

Minder dan 5 exemplaren: 17 euro/ex.
Van 5 tot 9 exemplaren:      15 euro/ex.
Van 10 tot 20 exemplaren:  14 euro/ex.
Vanaf 21 exemplaren:           13 euro/ex.

Voorintekenen : alberthaelemeersch@gmail.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.