Sint-Martens-Latem: Baarlehoek, een bijzonder gehucht…

BAARLEHOEK & HET VEER

Het veerpont was van oudsher een belangrijk middel om de Leie over te steken, want een brug over de Leie was een eeuw geleden nog niet vanzelfsprekend.

Op het grondgebied van Deurle en Sint-Martens-Latem vond men vroeger op diverse plaatsen dergelijke overzetpunten.

Het zogenaamde Baarleveer was vroeger dé plaats om personen, lijkstoeten, postbedeling en doktershulp naar de andere oever te brengen. Ook  groot- en kleinvee ging zo te boot van het platteland van Latem naar de stad Gent.

Toen maakte deze hoek deel uit van de gemeente Baarle waarvan de parochiekerk en het grootste deel van de toenmalige gemeente op de linker Leieoever gelegen is en dat bij keizerlijk decreet van 22 januari 1805 bij Drongen gevoegd werd.
Het oude veer lag tot ongeveer 1900 iets meer ten oosten van de Leiebocht op Latems grondgebied en wel ter hoogte van de hoeve Sergeant waar thans nog een minieme concentratie van kleine boerenarbeidershuisjes voorkomt.
In de jaren 60 ontsnapte de omgeving evenmin aan de verkavelingsrage en werden de landbouwgronden stilaan bezaaid met villa’s

Over de geschiedenis en de evolutie van deze unieke wijk, doorspekt met heel wat anekdotes zullen Luc Ledoux en  Martine Sergeant het op 11 oktober 2016 hebben bij ‘Den Laetemschen Vriendenkring’.

Luc Ledoux brengt ook de getuigenissen van een echte ‘Baarlese’, Agnes Vermeulen-Walgraeve, dochter van de latere veerman en uitbater van de herberg ‘Het Oude Veer”naar voor.

Voorzitter Albert Haelemeersch zal kort inleiden en bij de anekdotes samen met vice-voorzitter Jan De Meyer in het verhaal stappen. Ook zij brachten een deel van hun schoolvakanties aan die Leieboorden door.

HET VERHAAL VAN BAARLEHOEK

Lezing met presentatie

Waar ? Latemse Brouwerijschuur, Dorp 24, Sint-Martens-Latem

Wanneer? Dinsdag 11 oktober om 20 u. – Deuren om 19.30 u

Deelnemen? Gratis

veer baarle.jpg

 

 

 

 

 

 

(foto: beeldbank stad Gent)

 

baarle_veer__large

One thought on “Sint-Martens-Latem: Baarlehoek, een bijzonder gehucht…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.