Sint-Martens-Latem: Lentespreekavond van LSAR met bisschop Luc Van Looy

De Latemse Seniorenadviesraad (LSAR) nodigt voor zijn traditionele ‘Lentelezing’  uit voor een spreekavond met Monseigneur Luc Van Looy, bisschop van Gent met als thema DE KERK IN HET KADER VAN DE VLUCHTELINGENPROBLEMATIEK.

Enerzijds erkennen we hoe ingewikkeld het is voor de internationale gemeenschap om tot oplossingen te komen in de brandhaarden van deze wereld, vooral in Syrië en Irak. We voelen ons machteloos.
We zien met zorg hoe de burgerbevolking – vooral de minderheden – het slachtoffer wordt van voortdurend geweld. Anderzijds is onze maatschappij –waar ook- niet meer denkbaar zonder migranten en vluchtelingen.

Tegenover vluchteling zijn de gevoelens erg divers. Enerzijds wekken mensen medelijden als zij hun land moeten ontvluchten omwille van oorlogsgeweld. Anderzijds voelen mensen hier zich vaak bedreigd door andere culturen, door het onbekende.
Houdingen en opvattingen kunnen heel uiteenlopend zijn en worden vaak medebepaald door slogantaal en clichébeelden.

Met bisschop Van Looy willen we dit thema opentrekken en bespreekbaar maken…

Bisschop Van Looy is geboren in Tielen op 28 september 1941. Na het het basisonderwijs in zijn geboortedorp en het secundair onderwijs in Turnhout en Hechtel, trad hij in 1961 in bij de congregatie van de salesianen van Don Bosco. Hij studeerde eerst filosofie in Groot-Bijgaarden en vertrok daarna naar Korea.

Daar kreeg hij een praktische pedagogische vorming en behaalde hij tegelijkertijd het licentiaatsdiploma muziek (specialisatie piano).

Vervolgens studeerde hij aan de K.U.Leuven theologie waar hij in 1972 promoveerde tot licentiaat in de missiologie.
Intussen werd hij op 12 september 1970 in Oud-Heverlee tot priester gewijd voor de congregatie van de salesianen.

In Korea was hij eerst in het aartsbisdom Kwangju (Zuid-Korea) leraar moraal en godsdienst in het hoger secundair onderwijs en verantwoordelijke voor de studentenpastoraal. Daarna was hij tussen 1974 en 1984 verantwoordelijke voor de studentenpastoraal in het aartsbisdom Seoul, coördinator studentenpastoraal voor heel Oost-Azië, Provinciaal van de salesianen in Korea en voorzitter van de Hogere Oversten in Korea.

Vanaf 1984 tot zijn benoeming tot bisschop van Gent werkte Mgr. Van Looy in het generaal huis (centraal bestuur) van de salesianen van Don Bosco in Rome. Hij was o.a. lid van de Algemene Raad van de salesianen, verantwoordelijke voor de salesiaanse missies en voor de salesiaanse jeugdpastoraal. Sinds 1996 was hij vicaris-generaal (tweede man) van de Algemeen Overste van de salesianen en verantwoordelijke voor de Salesiaanse Familie.
Tegelijkertijd was hij sinds 1995 kerkelijk assistent bij de World Union of Catholic Teachers (W.U.C.T.), een organisatie die wereldwijd nationale lerarenassociaties verenigt.
Sinds februari 2004 is Luc Van Looy de 30ste bisschop van Gent.

Wat? Spreekavond DE KERK IN HET KADER VAN DE VLUCHTELINGENPROBLEMATIEK

Wie? Bisschop Luc Van Looy

Waar? Raadzaal en Artiestenzolder, Gemeentehuis, Dorp 1, Sint-Martens-Latem

Wanneer? Donderdag 12 mei 2016 om 19.30 uur

Organisatie? LSAR

Deelnemen? 2.50 euro

Reservatie noodzakelijk : info@seniorenraad-latem-deurle.be of tel 09282 20 07

Na de lezing wordt een drankje aangeboden op de ‘Artiestenzolder’

van looy

(if via Kerknet)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.