OOST-VLAANDEREN FAIR TRADE PROVINCIE!

Fair Trade Provincie viert samenwerking in Noord en Zuid met tentoonstelling ‘Samenwerken loont’

Op donderdag 12 mei 2016 ontving de Provincie officieel de titel Fair Trade Provincie. Tegelijk opende ook de tentoonstelling ‘Samenwerken loont!’.

Gedeputeerde Eddy Couckuyt, bevoegd voor Welzijn: “Samenwerking creëert kansen, zowel voor mensen hier bij ons als in het Zuiden. Sterke relaties zijn belangrijk. Dat blijkt uit onze banden met partners in Ecuador, Rwanda en de Filipijnen, maar ook uit onze goede contacten met de Oost-Vlaamse gemeenten. Zonder deze partners was het niet mogelijk om de tentoonstelling te ontwerpen en de titel Fair Trade Provincie te behalen.”

Tentoonstelling ‘Samenwerken loont!’
Deze interactieve tentoonstelling vertelt het verhaal van zes mensen uit Rwanda, Ecuador en de Filipijnen. Aan de hand van workshops, videofragmenten en ander educatief materiaal ontdekt de bezoeker wat samenwerken voor deze mensen in het Zuiden betekent.

De tentoonstelling kan bezocht worden van dinsdag 17 tot vrijdag 20 mei in het Wereldcentrum, Leopoldskazerne, Gaspar de Craeyerstraat 2, 9000 Gent. Op donderdag 19 mei worden er verschillende demosessies van de workshops georganiseerd. Een eerste reeks start om 14 uur, een tweede om 18 uur. Voor meer informatie en om in te schrijven kan men terecht op de website van het Wereldcentrum. De tentoonstelling kan uitgeleend worden door lokale besturen om zo de inwoners te informeren en sensibiliseren over internationale solidariteit.

Uitreiking titel ‘Fair Trade Provincie’
Na meer dan twee jaar samenwerken met de gemeenten voldoet de Provincie aan de zes vooropgestelde criteria* en neemt ze de titel van Fair Trade Provincie officieel in ontvangst.

Ook het provinciepersoneel wordt (h)eerlijk verwend
Al jaren kiest het bestuur resoluut voor fairtrade. Zo drinkt het personeel enkel fairtrade koffie of thee en smullen de kinderen van het personeel van (h)eerlijke chocolade op het Sinterklaasfeest. Naar aanleiding van de officiële titeluitreiking werden nieuwe acties opgezet om het personeel te verwennen. Zo ontving ieder team een fairtradepakket vol zoetigheden om van de teamvergadering een constructief ontmoetingsmoment te maken. De kok van het provincierestaurant serveerde donderdagmiddag ook een fairtradelunch, samengesteld uit eerlijke, biologische en seizoensgebonden producten, recht van bij de boer én met een vegetarisch alternatief.

*Criteria:

1. Provinciaal bestuur: de provincieraad keurt de beleidsverklaring van fair trade goed en stelt een jaarlijks actieplan op om Fair Trade Provincie te worden
2. Gemeentebesturen: 65% van de gemeenten is inschrijven in de campagne Fair Trade Gemeente. 70% van de ingeschreven gemeenten hebben de titel reeds behaald. Daarvoor biedt de provincie ondersteuning aan gemeenten op bovenlokaal niveau om hen te stimuleren in het opstarten van de campagne en het behalen en behouden van de titel.
3. Provinciale instellingen: een bepaald aantal provinciale instellingen consumeert minimaal 2 fairtradeproducten. We organiseren en ondersteunen sensibiliserende acties die de kennis over en de betrokkenheid met fair trade vergroten. Dit doen we jaarlijks, zoals nu met de fairtrademanden, vorig jaar met de quiz. Ook de binnen- en buitendiensten drinken fairtradekoffie, – thee, – wijn, en – fruitsap
4. Media aandacht halen: Regelmatig krijgt de campagne externe media-aandacht naar aanleiding van een evenement, een actie of het behalen van een nieuw criterium of de titel. De trekkersgroep ontwikkelt een strategie om de campagne lang in het nieuws te houden. Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking.
5. Trekkersgroep: Er is een provinciale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien is hij verantwoordelijk voor de continuïteit van de Fair Trade Provincie en de jaarlijkse beoordeling. De trekkers van de groep komen uit verschillende diensten van de Provincie en ook externen zijn welkom.
6. Lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten: de trekkersgroep ondersteunt en/of organiseert initiatieven die lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten stimuleren. De initiatieven versterken de band tussen eerlijke handel, lokale productie en consumptie van duurzame voedingsproducten. Het kan gaan om permanente of om jaarlijkse, kortlopende initiatieven. Een nulmeting van de reeds genomen en lopende initiatieven geldt als vertrekpunt. We hebben hier recht van bij de boer, ook duurzame boodschappenlijstjes,…

logo_Samenwerken_loont

Meer info: www.oost-vlaanderen.be/fairtrade

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.