GENT : Studiedag: ‘Vluchtelingen, een uitdaging voor de krappe woningmarkt’

Vluchtelingen, een uitdaging voor de krappe woningmarkt. Samen zoeken naar oplossingen

De woningmarkt staat onder druk, de meest kwetsbaren vinden amper nog betaalbare en bewoonbare huisvesting. En met de instroom van erkende vluchtelingen zal deze situatie niet verbeteren, integendeel.

Er moeten dus goedkope en toch kwalitatieve woongelegenheden bijkomen. Maar hoe doen we dat? Wat bestaat er al aan modellen? Wie heeft daarin een rol op te nemen? En wie zal dat betalen?

De studiedag ‘Erkende vluchtelingen en hun huisvesting’ zet één en ander op een rij en wil een begin maken met enkele concrete oplossingsstrategieën.

Op dinsdag 12 april 2016 organiseert de Provincie Oost-Vlaanderen, samen met het Vlaams Agentschap Integratie & Inburgering, Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Oost-Vlaanderen de studiedag ‘Vluchtelingen, een uitdaging voor de krappe woningmarkt’.

“De vraag naar kwalitatieve woningen is zeer groot. Nu al zijn er lange wachtlijsten binnen de sociale huur. Kwetsbare groepen vinden ook op de private markt nauwelijks een betaalbare huurwoning, laat staan dat ze iets kunnen kopen. En als straks de vluchtelingen zich ook moeten gaan vestigen, zal de druk op de woningmarkt alleen maar groter worden”, zegt gedeputeerde Eddy Couckuyt, bevoegd voor Wonen. “Daarom organiseren we deze studiedag: om het probleem te duiden en oplossingen te vinden.”

In de voormiddag wordt dieper ingegaan op het probleem van de krappe woningmarkt en van de extra doelgroep – lees: vluchtelingen – die een vast verblijf zoekt. Er wordt gepoogd diverse mogelijkheden aan te bieden om constructief om te gaan met dit probleem.

In de namiddag kunnen de aanwezigen zich aansluiten bij één van de drie werkwinkels die verder ingaan op de concrete voorstellen die in de voormiddag werden geschetst. Er zijn werkwinkels rond sociaal verhuurkantoren, kleinschalig bouwen en leegstand in de sociale huisvesting.

Praktisch

Doelgroep?

Deze studiedag is bedoeld voor lokale beleidsvoerders en ambtenaren van gemeente en OCMW, sociale huisvestigingsmaatschappijen en SVK’s, welzijnsvoorzieningen, architecten, huiseigenaars, bouwheren, immo-kantoren en alle andere woon-actoren.

Wanneer en waar?

Dinsdag 12 april 2016 vanaf 9 uur. PAC Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2, Gent

ponton

Voor Gent is het ‘ponton’ een noodzakelijke locatie voor opvang vluchtelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.