Meer info http://www.uitinsint-martens-latem.be
RICHARD MINNE, GENTENAAR IN LATEM
Vijftig jaar geleden overleed schrijver, dichter, journalist en criticus Richard Minne (1891-1965). In 1928 kwam hij in Latem wonen en in 1965 werd hij op een voor kunstenaars voorbehouden plek op het kerkhof begraven.
Deze tentoonstelling focust op zijn verblijf in Latem en werd samengesteld door prof. Yves T’Sjoen en dr. Els Van Damme van de Vakgroep Nederlandse Letterkunde van de UGent.
Interview: http://www.radio1.be/programmas/bar-du-matin
Wie?
Richard Minne was een Vlaams dichter en schrijver. Hij liet een klein, maar hoogstaand oeuvre na.
Hij debuteerde in studentenblaadjes als De goedendag met socialistische verhalen en gedichten, geïnspireerd op onder andere Herman Gorter en Henriëtte Roland Holst.
Vanaf 1912 was hij een tijd actief in de socialistische beweging. Zo werkte hij aan bladen als De jonge socialist en Roode jeugd mee. Toen hij echter het lidmaatschap van de socialitische partij verloor als gevolg van aanvaringen met de leiding, liet hij zich niet meer in met de actieve politiek.
‘t Fonteintje
Begin jaren twintig richtte Minne met Karel Leroux, Maurice Roelants, Raymond Herreman en anderen ‘t Fonteintje (1921-1924) op, een tijdschrift dat een reactie vormde op het expressionistische blad Ruimte.
‘t Fonteintje kenmerkte zich door traditionalisme, romantiek en een terugkeer naar een regelmatige versopbouw. Het kleine, huiselijke geluk was een belangrijk thema, dat in eenvoud en zonder zwaarwichtigheid beschreven werd.
Onderscheid
Toch onderscheidt Minne zich duidelijk van de andere schrijvers binnen ’t Fonteintje: in zijn gedichten vinden we geen melancholie over de beperktheid van de mens, maar eerder een opstandigheid hierover. Deze uitte Minne niet in een relativerende ironie, maar in een agressief sarcasme. Zijn stijl is hierdoor eigenzinnig. Minne zou dus misschien meer verwant genoemd kunnen worden met Willem Elsschot dan met de schrijvers van zijn eigen blad. Later vond Minne meer aansluiting bij Forum, waarbij o.a. E. du Perron erg over zijn werk te spreken was.
Boerenbestaan niet ideaal
In 1922 vestigde Minne zich, op doktersadvies, op het platteland. Hij voorzag in zijn levensonderhoud door een boerenbedrijf te voeren. Echt ideaal vond hij dit bestaan niet:
De boer heeft stro,
God zij geloofd,
In zijn klompen en zijn hoofd.
Bovendien kostte zijn werk als boer hem meer tijd dan voorzien.
Mede daardoor kwam hij maar spaarzaam toe aan schrijven. In 1928 verruilde hij het boerenbestaan dan ook voor een leven als journalist van het dagblad Vooruit, waaraan hij tot zijn pensioen verbonden zou blijven. Daarnaast werkte hij o.m. als ambtenaar.
Klein oeuvre
Minne liet een klein, maar hoogstaand oeuvre na. In 1927 (na een mislukte publicatie een jaar eerder) verscheen In den zoeten inval, waarvan de typografie deels werd verzorgd door Jan van Krimpen. Het is een bundel waarin de gedichten van Minne zijn verzameld. Een uitgebreidere herdruk verscheen in 1955. Daarnaast publiceerde Minne de novelle Heineke Vos en zijn biograaf (1933). Voor Wolfijzers en schietgeweren (1942) kreeg hij in 1946 de driejaarlijkse Staatsprijs. Album (1944, met zijn vriend Raymond Herreman) is opgezet als een uitvoerige dialoog over allerlei onderwerpen. Zijn werk voor het blad Vooruit is diverse malen apart uitgegeven: vooral zijn rubriek In 20 lijnen (o.a. 1946).
Bij De Arbeiderspers verscheen de biografie van Minne, geschreven door Marco Daane: De vrijheid nog veroveren. Richard Minne 1891-1965, het eerste aan een Vlaming gewijde deel in de biografieënreeks ‘Open Domein’. (bio met dank aan Antiqbook)
Waar ?
Gemeentelijk museum Gevaert-Minne, Edgar Gevaertdreef z/n, 9830 Sint-Martens-Latem
Wanneer ?
van 06/06/15 tot 18/10/15 zo, woe, do, vrij, za van 14:00 tot 18:00 (ma, di gesloten)
Organisator ?
Cultuurdienst Sint-Martens-Latem
Prijs ?
€ 0
Contact ?
e-mail: gevaert.minne@sint-martens-latem.be
tel.: 09 220 71 83
Wetenschappelijk medewerkster Dorien Van Damme inventariseerde en beschreef het literaire archief van Richard Minne en droeg bij tot de materiaalverzameling voor de tentoonstelling en de catalogus.
De catalogus ( € 20) bevat net zoals de expositie uniek fotomateriaal en
niet-gepubliceerde teksten en wordt te koop aangeboden in het museum.
Tevens worden er enkele originele archiefdocumenten uit zijn persoonlijk archief gepresenteerd.
Het museum is gesloten van 15/07 t.e.m. 31/07.
Vanaf 01/10 is het museum geopend van woensdag t.e.m. zondag van 14 tot 17u.
I.s.m. de Cultuurraad Latem-Deurle.
(foto Erwin De Keyzer)