Sint-Martens-Latem : Tentoonstelling ‘ENTER’ in Brouwerijschuur

Groepstentoonstelling ‘Enter’ op 14, 15, 21 en 22 maart
van Jella Onderbeke, Deborah Nyst en Anne De Coninck.
Opening op 13 maart van 18 tot 22 uur met voorwoord door Piet Boyens om 19 uur.
Wie?
Jella Onderbeke, Deborah Nyst, Anne De Coninck
Waar?
Brouwerijschuur, Dorp 24, 9830 Sint-Martens-Latem
Wanneer?
vrij 13/03/15 om 18:00 za 14/03/15 van 11:00 tot 18:00 zo 15/03/15 van 11:00 tot 18:00 za 21/03/15 van 11:00 tot 18:00 zo 22/03/15 van 11:00 tot 18:00
Prijs?
€ 0
Contact :
e-mail: jella.onderbeke@live.be
Wie zijn de kunstenaressen & wat brengen ze?
 Jella Onderbeke, Deborah Nyst en Anne De Coninck zijn drie vrouwen die dit jaar afstuderen aan de kunstacademie Luca (Sint Lucas) te Gent.
Drie kunstenaars die vanuit verschillende standpunten en disciplines reflecteren rond het huis en het huiselijke.
Het is hun droom en ambitie om deze drie verschillende gezichtspunten samen te brengen in een tentoonstelling. 
Los van elkaar maken ze kunst die zich op het eerste zicht eenvoudig laat lezen en waaruit een grote voorliefde voor het métier spreekt maar, waar bij nader toezien, een diepere laag verborgen ligt. Op een toegankelijke manier vertellen ze een persoonlijk en tegelijk universeel, hedendaags verhaal.Jella Onderbeke

‘Het kind in het huishouden’
“Mijn medium is keramiek en ik heb het altijd belangrijk gevonden, een techniek als pottendraaien te beheersen.
Uit de techniek, het proces, vloeit het artistieke voort. Mijn sculpturen ontstaan vanuit een ondergrond, een canvas om verder op te bouwen, meestal vertrekkend vanuit de simpele vormen van gebruiksgoed: borden, kommen, vazen, … . Vormen die ik in de eerste plaats tot hun eenvoud herleid in een zoektocht naar perfectie.
En dan begint het spel. Een spel met mezelf, waarin ik mijn kinderlijke, speelse en soms wat naïeve ik kan laten ontluiken. Het gebruiksvoorwerp wordt zijn originele functie ontnomen. Het wordt als het ware een wereld op zich. Als een kind dat neerkijkt op een wereld waarin alles mogelijk is”.

Deborah Nyst

‘De eigentijdse moeder’
“Mijn medium is schilderkunst en als ik me zou moeten situeren als kunstenaar zou ik mezelf als realist definiëren. Ik heb de ambitie onze hedendaagse samenleving in beeld te brengen, maar wil deze ook confronteren met het verleden. Het “nu” en het “eeuwige” verbonden in de sluipende stilte. Snapshot foto’s van mijn persoonlijke leven of van anderen die ik kan vinden op het internet zijn mijn uitgelezen bronmateriaal. Een snapshot is ontstaan in een éénrichtingsverhouding en verwijst naar een specifiek moment uit een persoonlijk verleden maar wanneer men er een schilderij van maakt is er een proces aan verbonden. Een foto neemt men, een schilderij wordt gemaakt. Ik kies wel foto’s die niet verwijzen naar een specifiek gebeuren. Ik ga op zoek naar beelden waar alles even lijkt stil te staan. Het schilderij moet een beeld brengen van een non-verbale communicatie en van rust, maar waar de ongemakkelijke stilte niet ver weg is”.

Anne De Coninck

‘Het huis als metafoor’
“Mijn onweerstaanbare drang om te tekenen en te schilderen vloeit voort uit intense observatie van de werkelijkheid, op zoek naar het oorspronkelijke en de mogelijke betekenis van ons ‘zijn’. Het is registreren wat waargenomen wordt achter de coulissen van dagdagelijkse scènes en objecten. Het is stilstaan en geduldig toekijken tot de schijnbare chaos van dit alles een geheel wordt, zin krijgt. Toekijken tot schoonheid gevonden wordt. Schoonheid die krachtig is in zijn eenvoud, die toegankelijk is en communicatie mogelijk maakt over wat onbenoembaar is, zoals melancholie bijvoorbeeld.
Ik neem het huis als metafoor voor het wezen van de mens en als vertrekpunt van observatie: het roept connotaties op met beschermen, afschermen, geborgenheid en verbergen, met etaleren, isoleren, beminnen en haten, macht en onmacht. Maar ook met stilstaan, tijd, en kwetsbaarheid. In het beeld van het huis ga ik op zoek naar de mens. Schoonheid ontstaat waar menselijkheid doorbreekt”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.