Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers en imkers planten (bijenvriendelijke) bomen en struiken

Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers en imkers planten (bijenvriendelijke) bomen en struiken – Afhaalmoment groepsaankoop plantgoed – woensdag 11 maart 2015 

De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt land- en tuinbouwers bij het aanplanten van bomen en/of struiken op hun bedrijf en organiseerde een groepsaankoop plantgoed.

Gedeputeerde Alexander Vercamer, bevoegd voor landbouw en platteland: “60 land- en tuinbouwbedrijven schreven zich in voor de groepsaankoop. Een mooi resultaat! De komende dagen worden heel wat bomen, heesters en struiken in het Oost-Vlaamse landbouwlandschap aangeplant. Met deze actie willen we dan ook de integratie van agrarische bedrijven in het landschap verbeteren.”

Landschappelijke integratie richt zich niet enkel op bedrijfsgebouwen en –constructies, maar zorgt mee voor het herstel en onderhoud van kleine landschapselementen in het omliggende landschap. Aanplantingen bieden bescherming tegen weersomstandigheden en bevorderen de biodiversiteit. Een aantrekkelijk landbouwbedrijf draagt bovendien bij tot een positief imago van de land- en tuinbouwsector.

Bij deze 2de editie van de groepsaankoop plantgoed kon iedere Oost-Vlaamse land- en tuinbouwer streekeigen bomen en struiken, klimplanten, kleinfruit en fruitbomen bestellen. De Provincie stelde alles in het werk om de deelnemende bedrijven de beste prijs en kwaliteit aan te bieden. Autochtone planten genoten de voorkeur. De toelevering gebeurde door een MPS- gecertificeerd bedrijf. Er wordt dus plantgoed geleverd dat met respect voor het milieu werd opgekweekt.

Afhaalmoment groepsaankoop plantgoed – 11 maart 2015
Op woensdag 11 maart 2015 vindt het afhaalmoment van plantgoed plaats op het bedrijf van Kristof Braeckman –Karen Verplancke (Schoonste boerin 2015), Hanselaarstraat 25a in Beervelde (Lochristi).

Land-en tuinbouwbedrijven, die deelnamen aan de groepsaankoop plantgoed, kunnen hun (bijenvriendelijk) plantgoed komen afhalen. Ook de pers is welkom.

Programma
10.30 uur Inleiding door gedeputeerde Alexander Vercamer, bevoegd voor Landbouw en Platteland,
10.40 uur Verwelkoming op de hoeve door Karen Verplancke – Schoonste
boerin 2015
10.45 uur Eerste aanplant op het bedrijf van Braeckman – Verplancke
10.30 – 15.30 uur Afhalen planten door land- en tuinbouwers

Verbijsterende bijen 2015 – doelgroep imkers
Onder de noemer ‘Verbijsterende bijen’ organiseert de Provincie sinds enkele jaren doelgroepgerichte, bijenvriendelijke acties voor gemeenten en steden, landbouwers, imkers en Oost-Vlaamse inwoners.

Op vrijdag 6 maart 2015 ontvingen de Oost-Vlaamse imkerverenigingen 1 100 boswilgen voor hun leden. Elk lid van deze imkerverenigingen ontvangt nadien zo een plant.

De boswilg of Salix caprea is naast een inheemse soort, ook een echte bijenplant. De plant draagt bloemen met een hoog nectar- en stuifmeelgehalte.

Met de verdeling van bijenvriendelijke planten zoals de boswilg wil de Provincie het voedselaanbod voor honingbijen, solitaire bijen en andere nectarminnende insecten op lange termijn vergroten.
Inlichtingen:

Gedeputeerde Alexander Vercamer
Gouvernementstraat 1, 9000 Gent
Tel. 09 267 82 33

Provincie Oost-Vlaanderen
Dienst Landbouw & Platteland
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent

Contactpersonen:
Filip De Smet (groepsaankoop plantgoed)
Tel 09 267 87 75 – gsm 0486 78 64 01
filip.de.smet@oost-vlaanderen.be
www.oost-vlaanderen.be/groepsaankoopplantgoed

Katrien Baetens (verbijsterende bijen)
Tel. 09 267 87 27
Katrien.baetens@oost-vlaanderen.be
www.oost-vlaanderen.be/bijen

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.