Gent: Provincie bekijkt een pak GAS – dossiers

Gemeentelijk administratieve sancties (GAS), behandeld door de Provincie – een overzicht van 2013

Sinds 2006 kunnen Oost-Vlaamse gemeenten van minder dan 30 000 inwoners een beroep doen op provinciale ambtenaren voor het behandelen van overlastinbreuken in hun gemeente waarvoor administratieve geldboetes kunnen worden opgelegd. De provinciale ambtenaren worden voorgedragen door de provincieraad en aangesteld door de gemeente, waarvoor zij dan ook als sanctionerende ambtenaren optreden.
De gemeenten betalen hiervoor een variabele vergoeding per dossier, afhankelijk van de te volgen procedure. Deze vergoeding is gedeeltelijk kostendekkend. Het verschil draagt de Provincie zelf in het kader van haar ondersteunende rol.

Overzicht 2013

Van de 56 gemeenten in Oost-Vlaanderen die voor de ondersteuning in aanmerking komen, zijn er op dit ogenblik 48 gemeenten aangesloten.
Dat is in totaal 85,7% van de in aanmerking komende gemeenten.
In 2013 sloten geen nieuwe gemeenten aan.
“Als we dit toetsen aan het aantal gemeenten dat bij aanvang van de ondersteuning midden 2006 belangstelling toonde, eveneens 48, dan kunnen we vaststellen dat de ondersteuning die de Provincie biedt nu door alle geïnteresseerde gemeenten benut wordt”, zegt gedeputeerde Geert Versnick, bevoegd voor juridische aangelegenheden.

De aangesloten gemeenten zijn:

Aalter, Assenede, Berlare, Brakel, De Pinte, Deinze, Denderleeuw, Destelbergen, Eeklo, Erpe-Mere, Gavere, Haaltert, Hamme, Kaprijke, Kluisbergen, Knesselare, Laarne, Lede, Lierde, Lochristi, Lovendegem, Maarkedal, Maldegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke-Waas, Nazareth, Nevele, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Laureins, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Martens-Latem, Temse, Waarschoot, Waasmunster, Wachtebeke, Wetteren, Wichelen, Wortegem-Petegem, Zele, Zelzate, Zingem, Zomergem, Zottegem, Zulte en Zwalm.

Aantal ingekomen en afgehandelde dossiers

Zowel wat betreft het aantal ingekomen dossiers als wat betreft het aantal afgehandelde dossiers wordt een terugval vastgesteld tot op het niveau van 2011.
Het aantal ingekomen dossiers bedroeg 1681 in 2011, 1936 in 2012 en slechts 1644 in 2013. In 2013 werden er 1679 dossiers afgehandeld, in 2012 waren dat er 1951 en in 2011 1542.
Van de 1679 afgehandelde dossiers, waren er 351 dossiers niet ten gronde.
Dit betekent dat geen procedure kon worden opgestart om diverse redenen:

• door de beslissing van het parket wegens ofwel seponering, ofwel door het parket zelf ingesteld opsporingonderzoek of een gerechtelijk onderzoek of vervolging (120 dossiers, tegenover 295 dossiers in 2012).
• in de overige dossiers (231) kon geen beslissing ten gronde worden genomen wegens inhoudelijke of vormfouten bij het aanhangig maken van de dossiers. Dit is 13 % van het totaal aantal afgehandelde dossiers en een vermindering ten opzichte van 15 % in 2011 en 21 % in 2012.
In 1328 dossiers ten gronde werd wel een procedure opgestart en in 1096 gevallen werd een administratieve geldboete opgelegd, d.i. 65 % van het totaal aantal dossiers. (In 2012 bedroeg het percentage van dossiers waarin een geldboete werd opgelegd nog 56 %, in 2011 bedroeg dit 60 %).
In 232 of 14 % van de dossiers werd geen boete opgelegd. In 51 of 3 % van alle dossiers werd geen boete opgelegd door een geslaagde bemiddeling.
77 dossiers werden in bemiddeling gegeven bij drie, afhankelijk van het gerechtelijke arrondissement, mogelijke bemiddelaars, aangesteld door de POD (Programmatorische Federale Overheidsdienst) Maatschappelijke Integratie. 58 keer werd de bemiddeling opgestart voor een meerderjarige, 19 keer voor een minderjarige.

Dat betekent meteen dat er slechts 19 (1,13 %) dossiers voor een minderjarige werden opgestart. 9 dossiers leidden tot een GAS-boete, meestal omdat noch de jongere, noch diens ouders, voogd of advocaat reageerden op het bemiddelingsaanbod.

Ondersteuning gemeenten

De cijfers van 2013 tonen aan dat dit provinciaal initiatief beantwoordt aan een behoefte bij de gemeenten. Het initiatief sluit ook aan bij de decretale kerntaak van de Provincie om lokale overheden op hun vraag te ondersteunen.
De nieuwe GAS-wet stelt alle actoren voor nieuwe uitdagingen. Voor het luik ‘stilstaan en parkeren’ is het evenwel nog wachten op verder wetgevend werk en op het standpunt van het college van Procureurs-generaal en de betrokken parketten.

Inlichtingen:

Gedeputeerde Geert Versnick
Gouvernementstraat 1, 9000 Gent
tel 09 267 82 43
geert.versnick@oost-vlaanderen.be
Dienst Juridische aangelegenheden
Gouvernementstraat 1, 9000 Gent

contactpersoon: Elke Lauwers
tel. 09 267 81 17
elke.lauwers@oost-vlaanderen.be

 

Tel-de-GAS-boetes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.