Deinze: Albert Saverys in het Museum van Deinze en de Leiestreek

expo saverys

Ter gelegenheid van 50 jaar overlijden van de kunstenaar organiseert het Museum van Deinze en de Leiestreek van 1 maart tot 15 juni 2014, een grote tentoonstelling gewijd aan Albert Saverys. Tegelijk verschijnt ook een nieuwe, uitvoerig geïllustreerde monografie door Drs. Peter J.H. Pauwels, commissaris van de tentoonstelling.

Voor het eerst in 30 jaar zullen opnieuw tal van schilderijen, aquarellen en meubels, sinds lang verspreid in privéverzamelingen en musea, bijeengebracht worden.
Boek en tentoonstelling zullen daarnaast met tal van zelden geziene foto’s en documenten de bijna vergeten wereld van Saverys terug tot leven wekken.

Belicht worden Saverys’ recent opgewaardeerde vroege oeuvre en de schilderijen waarmee hij in de jaren 20 een groot succes behaalde, het leven in Ter Kauwkenshoek, dat naast atelier al vroeg uitgroeide tot een artistieke ontmoetingsplek werd, de dynamische kringen rond de Kortrijkse gebroeders De Coene, met hun ‘maandagen’ en de tochten op het water, waarop Saverys steeds van de partij was.

Een bijzondere sectie in de tentoonstelling wordt gewijd aan de Leietocht die koningin Elisabeth in 1931 op De Waterhoen maakte met een uitgelezen groep schilders, schrijvers en intellectuelen. Saverys is bekend gebleven om zijn evocatie van de Leie, maar daarnaast was hij ook decennialang gefascineerd door de zee. Deze andere grote liefde wordt belicht aan de hand van zijn grote visstillevens, marines en minder gekende visserskoppen, met aandacht voor de modernistische villa die hij door Henry van de Velde in Het Zoute liet optrekken.

Tot slot wordt doorheen de tentoonstelling ook de rol van de familie Saverys in het plaatselijke culturele en amusementsleven belicht, waaronder hun rol in het Vlaamsch Gezelschap, de Kunst en Oudheidkundige Kring, stoeten, bals en toneelavonden van Vooruit, het Landjuweel en het indrukwekkende St. Poppo-spel.

 Praktische info

De tentoonstelling is te bezichtigen van 1 maart tot 15 juni 2014.

Dinsdag t.e.m. vrijdag van 14 tot 17.30 u en zaterdag en zondag van 11 tot 17 u.

 Commissaris

Drs. Peter J.H. Pauwels (°1963), Ere-Notaris, Master in de kunstwetenschappen, was samen met Dr. Virginie Devillez, editor van Kunstpromotor Paul-Gustave Van Hecke (1887-1967) en de Avant-Garde, Cahier nr 12 van de KMSKB (2012) en werkte samen met Dr. Johan de Smet aan de succesvolle tentoonstelling Modernisme. De Belgische abstracte kunst en Europa in het Museum voor Schone Kunsten te Gent en het gelijknamige boek (2013).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.