GENT – Provinciale prijzen Letterkunde 2013

Provinciale prijzen Letterkunde 2013 voor Christophe Van Gerrewey uit en Marc Reugebrink uit Gent

 

De Prijzen van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Letterkunde werden in 2013 uitgeschreven voor proza en voor essay en monografie.

Christophe Van Gerrewey uit Gent krijgt de prijs voor proza voor zijn roman ‘Op de hoogte’. De jury noemde ‘Op de hoogte’ een fascinerende debuutroman van een auteur die al meteen blijk geeft van een grote maturiteit. Het genre van de roman wordt verrijkt door een mix van brief, verhaal en essay. Vooral de essayistische reflecties zijn bijzonder origineel. Stijl en toon getuigen op een onnadrukkelijke manier van veel ironie. Het boek is bovendien geschreven in een prachtig zingend Nederlands.

Marc Reugebrink uit Gent krijgt de prijs voor essay en monografie voor zijn essaybundel ‘Het geluk van de kunst’. De jury vond de vertogen die Reugebrink opbouwt, vaak verrassend en altijd relevant. De essays getuigen van een grote belezenheid, en de auteur is niet bang om een bijna verloren cultuurideaal op het voorplan te zetten. De stukken zijn bovendien geschreven in een weergaloze stijl, nu eens poëtisch, dan weer polemisch.

Aan de Prijzen van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Letterkunde is een bedrag verbonden van 5 000 EUR per prijs.

De jury van de prijs voor proza vergaderde onder het voorzitterschap van Carine Stevens en bestond uit Elke Brems, Gudrun De Geyter, Ronald Soetaert, Tom Van Imschoot en Marnix Verplancke. De inzendingen voor de prijs voor essay en monografie werden onder het voorzitterschap van Dirk De Wulf beoordeeld door een jury die bestond uit Willem Bongers-Dek, Anne Decelle, Luc Devoldere, Patrick Lateur en Leen Van Dijck.

Uitreiking provinciale cultuurprijzen
3307

 

 

De provinciale prijzen Letterkunde 2013 zullen, samen met andere Oost-Vlaamse cultuurprijzen, worden uitgereikt tijdens een feestelijke zitting in het voorjaar 2014.

Inlichtingen:

Gedeputeerde Jozef Dauwe
Gouvernementstraat 1, 9000 Gent
tel. 09 267 82 42

Provincie Oost-Vlaanderen
dienst Kunsten en Cultuurspreiding
W. Wilsonplein 2, 9000 Gent
tel. 09 267 72 60

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.