GENT – Provinciale Architectuurprijs 2013

Provinciale Architectuurprijs 2013 voor architect Wim Depuydt uit Gent

 

Architect Wim Depuydt uit Gent wint de Provinciale Architectuurprijs 2013 met het project: verbouwen en herbestemmen van een voormalige school tot woonerf, Dendermondsesteenweg Gent.

foto van Siska Vandecasteele

foto van Siska Vandecasteele

Uit de vele inzendingen vond de jury dit project verrassend en het best aansluitend bij het thema ‘nieuwe woonvormen’. Verschillende aspecten komen hier tegelijk aan bod: reconversie van vervallen binnenpanden, de stedelijke ligging, het bouwproces, … Cohousing is inherent aanwezig in dit project, waar kwalitatief wonen als doelstelling voorop staat. De jury apprecieerde ook de sociale dimensie van dit project: negen jonge gezinnen beslissen samen tot aankoop van een leegstaand schoolgebouw en verbouwen het samen tot een haalbaar en betaalbaar woonproject in de stad. Een bijkomend pluspunt is de renovatie van de schoolgebouwen tot energiezuinige woningen.

Aan de prijs is een geldbedrag van 5 000 EUR verbonden.

 

Meta Architectenbureau bvba krijgt een bijzondere vermelding en 2 500 EUR voor de bouw van negen huurwoningen (zes appartementen en drie duplexwoningen) in het centrum van Wetteren. Dit project combineert een bijzondere verdichting in het stadscentrum met kwalitatieve architectuur.

META: foto van Sarah Lee

META: foto van Sarah Lee


Thema: ‘nieuwe woonvormen’

Voor deze editie kwamen in Oost-Vlaanderen gerealiseerde projecten in aanmerking die beantwoordden aan het thema ‘nieuwe woonvormen’.
De schaarse ruimte, de gebrekkige mobiliteit en de hoge energiekosten noodzaken ons om na te denken over een duurzamere wooncultuur. Architecten hebben als eersten voeling met deze veranderende woningmarkt. Met creatieve oplossingen en met hun deskundigheid kunnen zij mee een antwoord formuleren op deze uitdaging tot het ontwikkelen van nieuwe aangepaste woonvormen.
Met dit thema wil de Provincie een bijdrage leveren aan een samenleving waar kwalitatief én betaalbaar wonen voor iedereen haalbaar blijft.

Ingediend projecten
Zestien projecten werden beoordeeld door een jury bestaande uit de architecten Hilde Heynen, Kiki Verbeeck, Luc Binst, Carl Verdickt en Dirk Mattheeuws als vertegenwoordiger van de Oost-Vlaamse Provinciale Raad van de Orde van Architecten.

Beoordelingscriteria waren onder meer het innoverend karakter van de voorgestelde woonvorm, de architecturale identiteit als uitdrukking van een nieuwe woontypologie, het duurzaam karakter van het concept, de relatie met en meerwaarde voor de omgeving, de kwaliteit en het belang van de realisatie als voorbeeldfunctie voor toepassing op ruimere schaal.
Op basis van deze criteria werden zeven inzendingen geselecteerd die ter plekke werden bezocht.

Uitreiking Oost-Vlaamse cultuurprijzen
De Oost-Vlaamse Architectuurprijs 2013 zal, samen met andere Oost-Vlaamse cultuurprijzen, worden uitgereikt tijdens een feestelijke zitting in het voorjaar 2014.
Het bekroonde project en alle ter plekke onderzochte projecten zullen gepresenteerd worden in een rondreizende tentoonstelling.

Aansluitend aan de Provinciale Architectuurprijs reikt de Oost-Vlaamse Raad van de Orde van Architecten een eigen prijs uit van 2 500 EUR. De laureaat wordt op de uitreiking zelf kenbaar gemaakt.

De Provincie Oost-Vlaanderen schrijft sinds 1992 een tweejaarlijkse prijs voor architectuur uit. Die Architectuurprijs heeft niet de pretentie de beste architectuur te willen bekronen, maar heeft de bedoeling architectuur te belonen die creatief en kwaliteitsvol is. Meer over de Provinciale Architectuurprijs: www.oost-vlaanderen.be/erfgoed/architectuurprijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.