Machelen – Zulte: Martin Wallaert stelt tentoon in ‘t Biechtstoelke

Martin Wallaert is terug van nooit weggeweest!

Martin Wallaert is terug van nooit weggeweest!


Martin Wallaert
(geboren te Deinze in 1944) is van kindsbeen af een begenadigd artiest geweest, een joviale en levendige kerel die monkelend en lachend door het leven stapt. Na studies aan de Antwerpse Academie en het Nationaal Hoger Instituut baande hij zich een weg naar de top van de hedendaagse Vlaamse kunstwereld, met dynamisch en spontaan werk. Zijn schilderijen werden in binnen- (o.a. de Prijs van de Vrienden van het Latems Museum voor Moderne Kunst in 1974) en buitenland vele malen bekroond.
Met Maurice Schelck, Antoon Catrie, Vic Dooms, Oscar Bonnevalle, Hans Kitslaar, Henri Vandermoere en Benny Van Groeningen maakte hij deel uit van een kunstenaarskring die elke zondagmorgen verzamelde in het Latemse museum om er tussen pot en pint bij te praten en de kunstliefhebbers te woord te staan.

In 1977 verscheen bij Art Editions te Parijs een uitgebreid kunstboek geschreven door prof. Marcel Van Jole. Martin Wallaert illustreert ook vaak gedichten of werkt hij mee aan kunstmappen, onder meer in samenwerking met zijn buur en vriend, priester-dichter Albert De Vos uit Wannegem-Lede.
In april 1983 verschijnt te Parijs in het Centre Pompidou een map over Emile Verhaeren, die door Martin Wallaert geïllustreerd werd.
Eerlijk tegenover onderwerp en publiek ontwikkelde  Martin Wallaert een hem eigen schilder visie vol expressieve en animistische kracht

Martin Wallaert,beeldend kunstenaar en markant figuur, met de eeuwige pijp in de nabijheid of in de mond  wordt wel eens’de laatste der’Latemse schilders ‘genoemd.
Hij behaalde meerdere  internationale prijzen en onderscheidingen voor zijn schilderkunst en stelde tentoon in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken en de Verenigde Staten.
Dit alles kunt u nalezen in diverse monografieën. Er zijn ook filmbeelden als ‘De Kleine Wereld van Martin Wallaert en talrijke archiefbeelden gedraaid door de vroegere BRT Cultuurdienst.

Ondanks de vele omzwervingen door Europa en een liederlijk leven  bleef hij altijd schilderen en tentoonstellen.  wallaert_martin-deux_jeunes_garçons

Eenvoudige dingen, dieren en mensen die hem lief zijn, inspireren hem steeds weer.
Dagdagelijkse activiteiten zoals afwassen of een kledingstuk herstellen vormen een tafereel waar de kunstenaar een tekening of schilderij van maakt waar gevoel van af druipt en je niet zomaar omheen kunt. Al was je zelf niet bij het momentum, toch word je deel van het geheel en sta je stil van hoe mooi eenvoud kan zijn.
Soms is het oog van een kunstenaar nodig om de weg te wijzen en de ogen te openen naar deze eenvoudige zaken die zo mooi zijn maar waar we al te vaak aan voorbij gaan. Martin Wallaert verstaat als geen ander de kunst om dat moment te pakken en het voor altijd op zijn geijkte manier op papier of doek vast te leggen.

Het Biechtstoeleke is een authentiek huisje met een 300 jaar oude geschiedenis waar kunstenaar Martin Wallaert woont en werkt.
Je kan de woning, die zowel woonst en atelier van de schilder als galerie is,bezoeken.
Sinds september 2013 verwelkomt kunstenaar Martin Wallaert u elke zondag van 14 tot 18 uur in dit oudste huisje van Machelen.
Regelmatig vindt u er zijn nieuwste werken.

Tentoonstelling

Tijdens de eindejaarsperiode gaat er ook de 3e eindejaarstentoonstelling door.
Van 6 tot en met 29 december 2013 (behalve op 25/12) kan u er elke dag langskomen van 14 tot 18 uur.

Praktische informatie:

Wanneer : van 6 tot en met 29 december 2013 (behalve op 25/12), elke dag van 14.00 – 18.00 uur

Adres : ’t Biechtstoelke, Karperstraat 1, B-9870 Machelen-aan-de-Leie

E-mail : martin.wallaert@telenet.be

sfeervol atelierinterieur bij Martin Wallaert

sfeervol atelierinterieur bij Martin Wallaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.