Gent (Oost-Vlaanderen) Mogelijke komst van 68 nieuwe windmolens

Provincieraad beslist over mogelijke komst 68 nieuwe windmolens in Oost-Vlaanderen
Op voorstel van gedeputeerden Alexander Vercamer, woordvoerder deputatie, Geert Versnick, bevoegd voor ruimtelijke planning, Peter Hertog, bevoegd voor energie en Jozef Dauwe, bevoegd voor milieu, deelde de deputatie  mee dat De Provincie Oost-Vlaanderen op 27/04 een voorkeursbeslissing nam in het winddossier, een van de belangrijkste dossiers van het jaar.
De Provincieraad besliste dat er 68 nieuwe windmolens kunnen komen, waarvan 25 verspreid over Eeklo en Maldegem en 43 langs de autosnelweg E40 tussen Aalter en Aalst.

De meerderheidspartijen CD&V, Open VLD en sp.a en oppositiepartij N-VA stemden voor, Groen onthield zich en Vlaams Belang stemde tegen.

Eeklo-Maldegem
In Eeklo en Maldegem kiest de Provincie voor een dubbele rij windmolens bij de bestaande windmolens. Op die manier ontstaat een windpark van 41 molens. De nieuwe turbines worden gekoppeld aan de infrastructuur in het gebied, zoals de autoweg N49, de hoogspanningsleidingen en het Schipdonkkanaal.

E40
Langs de autosnelweg E40 kunnen 43 nieuwe turbines komen. Omdat een lijnvormige opstelling voor het volledige gebied niet mogelijk is, koos de Provincie voor zes windparken. Er komen windmolens op de bedrijventerreinen van Aalter, Zwijnaarde en Erembodegem. Er komt een windpark tussen de dorpskernen van Hansbeke en Nevele, een park in Sint-Lievens-Houtem en Erpe-Mere en de site met drie windmolens in Melle wordt uitgebreid met zeven extra molens.

Rond elk windpark komt meteen ook een uitsluitingszone van 5 kilometer. Op die manier wil de Provincie rust en duidelijkheid brengen en garanties bieden dat er in de omgeving van een groot windpark geen nieuwe turbines meer komen.

Participatie
De Provincie tracht ook de lusten en de lasten van windenergie rechtvaardiger te verdelen. Op dit ogenblik gaan de opbrengsten van windenergie naar enkele grondeigenaars en projectontwikkelaars, terwijl de lasten worden gedragen door alle omwonenden. De Provincie legt de projectontwikkelaars daarom op om per windpark 20 procent van de windmolens open te stellen voor rechtstreekse participatie van burgers en gemeenten. Dat betekent dat de lokale gemeenschap haar eigen windmolens zal bezitten en ze zelfstandig zal kunnen exploiteren.

300 turbines tegen 2020
Uit de analyse van het windpotentieel blijkt dat het mogelijk is om 300 turbines te plaatsen in Oost-Vlaanderen tegen 2020. Genoeg om alle Oost-Vlaamse gezinnen (600 000 gezinnen) te voorzien van groene stroom. Het potentieel van de zones Eeklo-Maldegem en E40 zal met de realisatie van deze voorkeursbeslissing volledig ingevuld worden. Belangrijke mogelijkheden voor windenergie zijn er daarnaast nog in de Gentse Kanaalzone en in de Waaslandhaven.

Meer info is te vinden op http://www.oost-vlaanderen.be/pers/

Provincie Oost-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen Energielandschap
contactpersoon: Moira Callens
tel. 09 267 75 65
info@energielandschap.be

energielandschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.