Sint-Martens-Latem: Digigraaf Jacques Vernest eert Panamarenko in Casa 93

FLY AWAY: Hommage aan Panamarenko

De digitale kunst wordt meer en meer een echte hype. Sinds enkele jaren groeide de computerkunst uit tot een volwaardige stroming. Digigraphie is nu niet zomaar goochelen met computertechnologie of toveren met Photoshop. Aan de basis ligt een grondige beheersing van de klassieke tekenkunst. Elk streep en elk lijntje wordt met vaste en virtuoze hand getekend alvorens het door enkele handige computerprogramma’s wordt gehaspeld. Digigrafie vereist dus zowel kennis van de aloude academische tekenkunst en het beheersen van moderne technologie.

Jacques Vernest (°1938), interieurarchitect en designer, vond er een nieuwe uitdaging, na een loopbaan als docent aan het Hoger Architectuurinstituut van Gent en als zelfstandig designer en interieurarchitect.

Jacques Vernest kwam beroepshalve vaak in contact met de grootste designers van de 20ste eeuw. Daaruit vloeide een project ‘Design 20’ waar hij op de ‘Artiestenzolder’ van de gemeente Sint-Martens-Latem en in het Gentse Design Museum een hommage bracht aan de ‘vernieuwers’ van onze leefwereld. Hun revolutionaire ontwerpen plaatste hij in een surrealistisch decor in confrontatie met de originele zitmeubelen.

Zijn digitaal getekende werk heeft altijd een dubbele bodem. Naast een eigen spirituele benadering en interpretatie wil Vernest het kunstpubliek laten kennismaken met de top uit wereld van design en beeldende kunst. Jacques Vernest kreeg met zijn interieurarchitectuur heel wat naam en tekende o.m. voor de galeries van Guy Pieters in Saint-Paul de Vence en deze aan de Kustlaan te Knokke.

Zo kwam hij dicht bij de belangrijkste hedendaagse kunstenaars, leerde kunstenaars en kunstwereld beter kennen en waarderen.
Zijn passie voor kunst groeide.
Samen met publicist Albert-Fernand Haelemeersch (°1947), sinds 1972 actief als recensent in media en consulent in de kunstwereld, ontwikkelde hij in 2005 een eerbetoon in woord en beeld aan de schilders van de 20ste eeuw.

Later volgde een reeks over het ‘nieuw realisme’, een strekking die hen steeds heeft geboeid.
Bij een bezoek aan de ‘Afscheidstentoonstelling Panamarenko’ in het Brusselse KMSKB (2006) raakten Jacques en Albert onder de indruk van de overweldigende inventiviteit, de filosofie en de visie van Panamarenko.
Ze besloten de ‘machines’ een ‘nieuw leven’ te bieden door ze vrijuit in een (sur)realistisch decor te laten evolueren.
Voor de 70ste verjaardag van Panamarenko verzamelden ze nu de tekeningen en teksten in een virtuele ‘Stichting Panamarenko’ en ‘brouwden’ ze op didactische maar eigenzinnige wijze, een verhaal dat de ‘tuigen’ liet ontsnappen uit de enge museumruimte …

Waar?

CASA 93, Golflaan 89/93 Sint-Martens-Latem – achter bloemenzaak Mil Flores

Gastspreker: Piet Boyens, cultuurfunctionaris, kunsthistoricus

Wanneer?

Van 19 augustus (vernissage om 19.00 u) tot 5 september 2010

Donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 u tot 18.00 u

Zondag van 11.00 u tot 18.00 u

Maandag, dinsdag en woensdag ook op afspraak

Inkom? Gratis

2 thoughts on “Sint-Martens-Latem: Digigraaf Jacques Vernest eert Panamarenko in Casa 93

 1. ….of, hoe klein de wereld wel is, Jacques Vernest is een vroegere jeudvriend van mijn neef Walter Schellinck, heb hem in mijn kinderjaren veel ontmoet, Albert Haelemeersch is een vroeger jeugdvriendje van toen ik een jaar of 14 was.
  Heel mooie samenwerking tussen jullie 2.

  Myriam

  Like

 2. Dag Myriam,
  nu pas jou reactie op mijn tentoonstelling gevonden.
  Waar is de tijd van de zwijnaarde stw.Wat doe jij nu?
  Wil je mij eens het adres en tel van Walter doormailen aub
  met vriendelijke groet
  Jackie

  tel 09 282 30 18

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.