Thomas Paine in de schijnwerper te Gent

Op 8 juni 1809, exact 200 jaar geleden, overleed in New York de Amerikaanse liberale filosoof Thomas Paine. Het valt op hoe weinig aandacht er vandaag nog aan Thomas Paine gegeven wordt. Geen viering, geen colloquium, geen speciale uitgave van zijn boeken.

thomas paine

 

Nochtans waren de ideeën van Paine heel progressief en belangrijk. Ook vandaag blijven zijn kerngedachten actueel. ‘Mensen kunnen geen mensen bezitten; en zo heeft ook geen enkele generatie het recht om te beschikken over generaties die nog moeten komen’.

In het licht van het oprukkende religieus fanatisme waarbij vrouwen behandeld worden als tweederangsburgers, van het wilde kapitalisme in China en andere landen waarbij arbeiders worden uitgebuit, en van de ecologische problemen die de toekomst van onze kinderen op de helling zetten, is dit een bijzonder actuele boodschap die we niet mogen vergeten.

Naar aanleiding van deze 200ste sterfdag zal Liberales-kernlid en publicist Dirk Verhofstadt op 8 juni 2009 (20u) een Thomas Painelezing geven. Deze lezing vindt plaats in het Liberaal Archief, Kramersplein 23 te Gent.
De lezing vangt aan om 20u stipt. De inkom is gratis, maar inschrijven is wel nodig.

Meer info? mailto:andreas@liberales.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.