LEZING op DONDERDAG 27 FEBRUARI 2020
om 20 UUR in BOEKLIEF
Armand Sermon, socioloog, vorser en publicist
Méér dan erfgoed: het carnaval van Bruegel
Omstreeks 1560 schildert Bruegel drie gelijkaardige werken gekend als De Nederlandse Gezegden (of Spreekwoorden), De Kinderspelen, De Strijd tussen Vastelavont en de Vasten (Carnaval). Ze worden beschouwd als encyclopedische werken en tonen telkens een grote verzameling van in de zestiende eeuw levende gebruiken. De afbeeldingen uit de eerste twee schilderwerken zijn ruim gedocumenteerd en uitleg en betekenis kan men raadplegen in literatuur en op internet. Het derde schilderij uit 1559 bevindt zich in Wenen in het Kunsthistorisches Museum. Het is olieverf op een paneel van 119 cm bij 164 cm en toont ons de tijdspanne tussen Kerstmis / Drie Koningen en Pasen. Het blijft voor de meeste hedendaagse toeschouwers een gesloten boek want de volkse feesttradities die afgebeeld worden, zijn grotendeels verdwenen en vergeten.
Armand Sermon besteedde heel wat jaren aan het documenteren en bestuderen van de traditionele maskerades in ons land en Europa. Vanuit zijn aldus verworven kennis heeft hij bij elke door Bruegel geschilderde figuur een verhaal over symboliek en betekenis. Hij betrekt zowel middeleeuwse en vroegmoderne volkscultuur als hedendaagse carnavals bij het tot leven brengen van de boodschap die Bruegel ons brengt. Want deze is niet enkel één van onze grootste kunstenaars, hij maakt deel uit van een groep humanisten die zich interesseren in het verleden van de Nederlanden en de volksgebruiken. Volgens de humanisten leven hun tradities verder in de feestelijke gebruiken van het gewone volk, van armen en bedelaars. De schilderijen van Bruegel zijn naast kunstwerken ook etnologische traktaten. Deze voordracht leert ons de andere BRUEGEL kennen: een vrijdenkende en subtiele criticus van een despotisch en theologisch geregeerde wereld.
Voordracht met PowerPoint: talrijke afbeeldingen van details en van nog levende carnavaleske tradities. Pieter Bruegel en François Rabelais gaan hand in hand.
Armand Sermon is auteur van talrijke artikelen over de geschiedenis van de volkscultuur, het middeleeuwse en hedendaagse carnaval. Hij schreef Carnaval, een boek over het carnaval van de zestiende en de negentiende eeuw uitgegeven bij Stichting Mens en Kultuur, Gent, 2001. Bij Mens & Cultuur Uitgevers verscheen ook zijn belangwekkende studie over Caesar tegen de Oude Belgen (2012 deel 1, 2015 deel 2; deel 3 in voorbereiding).
armand.sermon@skynet.be
De lezing gaat door in BOEKLIEF. (Koning Albertlaan 60, Gent)
Het aantal plaatsen is beperkt tot 20. Daarom vragen we u uw komst voordien aan te melden! (info@boeklief.be)
Inkom 10,00 euro.
Wel Albert daar had ik nu graag naartoe geweest maar dat zal niet gaan , ik heb operatie op 21 februari en zal niet hersteld zijn …. Armand Sermon is een Hallenaar ik heb nog met zijn zus in de klas gezeten samen met Cécile Vanisterbeck…. groetjes Danielle
Verstuurd vanaf mijn iPad
>
LikeLike