In een overduidelijke persnota communiceert het CBS naar de media en dus ook naar de bevolking. Hoewel we niet weten of deze visie door de 19 raadsleden onderschreven wordt, houden we eraan die nota met de lezer te delen. Het College spreekt klare taal en we vinden hier op de redactie dat die dan ook in haar geheel en zonder enige schroom kan gedeeld worden.
Sint-Martens-Latem investeert fors zonder belastingverhoging
Op de gemeenteraad van 16 december 2019 werd het meerjarenplan 2020-2025 voorgesteld.
Grote principes
Er worden 4 prioritaire doelstellingen naar voor geschoven
- Een warm en burger-centraal bestuur
- Ruimtelijke omgeving, openbaar domein, mobiliteit en groen straatbeeld
- Klantvriendelijke en doorgedreven digitale dienstverlening
- Aanpassen interne werking in functie van een slagkrachtige organisatie
Het meerjarenplan gaat uit van 8 geformuleerde krachtlijnen waaraan alle acties getoetst worden:
- Wij voeren een onafhankelijk beleid vanuit een langetermijnvisie, hierbij is samenwerking en overleg met alle partners (lokaal en intergemeentelijk) evident.
- Efficiënt, effectief, transparant en klantvriendelijk besturen is de regel.
- Wij blijven voluit gaan voor het actief beheer en verdere uitbouw van de unieke troeven van onze beide dorpen: zorg voor ons cultureel en groen karakter.
- Wij nemen de leiding in veilig en aangenaam wonen en samenleven in alle aspecten, dit in permanent overleg.
- Wij stimuleren de ontplooiing van onze inwoners (vorming, beweging en ontspanning).
- Wij leggen sterke sociale accenten.
- Wij werken permanent aan het verbeteren en verduurzamen van onze infrastructuur.
- Wij bevestigen ons respect voor de belastingbetaler door de lage tarieven te behouden en toch een goede dienstverlening voorop te stellen, alsook de nodige financiële ruimte voor voldoende bestuurskracht.
Concreet
Vanuit het principe ‘alles kan beter’ wil het lokaal bestuur de dienstverlening verder verbeteren.
Om dit doel te bereiken wordt de slagkracht van de organisatie verhoogd. Daarom staat een verregaande digitalisering op de planning, inwoners kunnen op afspraak langsgaan op het gemeentehuis en er wordt een dienst ‘gemeentehuis aan huis’ uitgerold. Op die manier kiest de gemeente voor een modernisering zonder het contact met de burger uit het oog te verliezen.
Een tweede pijler van het meerjarenplan is de investering in ‘warmmenselijke’ contacten. Het bestuur zet o.a. in op het bestrijden van eenzaamheid, ondersteuning van het verenigingsleven, inloophuis ‘Villa Zomernest’ voor wie met kanker geconfronteerd wordt, ontplooiing van jong en oud, flankerend onderwijsbeleid,
Fors investeren met gelijkblijvende belastingtarieven voor de komende 6 jaar.
Er zal voor een totaalbedrag van 22,9 miljoen euro geïnvesteerd worden. Een groot deel van dit budget gaat naar het aanpassen van het gebouwenpatrimonium aan de hedendaagse vereisten van comfort en duurzaamheid. Hiermee zet de gemeente ook een grote stap vooruit om de ecologische voetafdruk van de gemeente te verkleinen. Ook op vlak van wegeniswerken zal een versnelling hoger geschakeld worden.
De belangrijkste investeringen aan het patrimonium zijn de realisatie van het project met bib, schoolrefter en klassen, de verdere renovatie van de sporthal en het masterplan voor de totale sportsite, aanpassingswerken aan de Oase en omgeving, de gebouwen aanpassen voor meer gebruikerscomfort voor inwoners en verenigingen, aanpassingswerken gemeentehuis i.f.v. productiviteit en duurzaamheid, de opmaak van een masterplan voor de nieuwbouw gemeenteschool Latem en uitvoering geven aan het project betaalbaar wonen aan de Lijnstraat.
Daarnaast wordt er ook in de wegeninfrastructuur fors geïnvesteerd. Een aantal straten zal worden heraangelegd: Overmeerspark, Koperstraat, Moeistraat, Reinaertdreef, Bogaertstraat en Elsakkerweg.
Rioleringswerken worden gepland in: Elsakkerweg, Reinaertsdreef, Brakelleie, Overmeerspark, Gustaaf De Smetlaan/Museumlaan/Lindenpark, Van den Abeelelaan, Van de Woestijnelaan, Dessenislaan, D’Acostalaan.
Andere in het oog springende elementen in het meerjarenplan zijn:
- Woonbeleid. Er is een intergemeentelijke samenwerking opgezet.
- Verder de leefbaarheid en veiligheid monitoren en verbeteren
- Klantvriendelijk recyclagepark
- Uitwerken van een visie rond musea en cultuur
- Inzet op flankerend onderwijs
- Opmaak van een ruimtelijk beleidsplan
- Lokaal toegankelijk beleid
- Totale verledding van de openbare verlichting
- Participatie en communicatie, alsook een monitoring van meldingen en klachten
- Mobiliteit: organisatie van gemeentelijk openbaar vervoer en gefaseerde uitvoering van het actieprogramma na de evaluatie van 2019.
Visiebeeld nieuwe bib © Office Kersten Geers David Van Severen
Meer informatie
Burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanseele
burgemeester@sint-martens-latem.be