Sint-Martens-Latem : Cultuurcafé ontvangt imam Khalid Benhaddou

Cultuurcafé Gemeentehuis Latem – zondag 17 december 2017 – 10u30

Hoe pak je het radicalisme aan? – Khalid Benhaddou

Op zondag 17 december 2017 om 10u30 ontvangt de GRC Latem-Deurle de Gentse jonge imam Khalid Benhaddou als centrale gast in ons Cultuurcafé Latem.

Op de Kerstmarkt van Latem voeren we dan een gesprek over religie en God, en over onze westerse maatschappij en de islam, het kan tellen !

Belg, Vlaming, Marokkaan, moslim en rasechte Gentenaar. Dat zijn de kermwoorden die Khalid’s identiteit vorm geven. “De islam en het Westen hoeven niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. We delen dezelfde waarden”, zegt imam Khalid Benhaddou. Hoe kunnen we samen het radicalisme indijken? En wat is daarbij de rol van b.v. onderwijs?

Khalid Benhaddou is imam in de El Fath moskee in Gent, Voorzitter Platform Vlaamse imams en coördinator van het Netwerk islamexperten dat in scholen de radicalisering van moslimjongeren moet tegengaan. Het netwerk helpt scholen met de preventie van extremisme en gaat op zoek naar een antwoord op maat.

Deze Gentenaar maakt duidelijk dat de islam uiteraard steeds een onderdeel van zijn leven en opvoeding is geweest, maar dat nadenken, analyseren, gerede twijfel en dialoog zijn fascinatie ondersteunen om de islam te duiden en te beschouwen vanuit de Europese context van vandaag.

In zijn recentste boek “Is dit nu de islam?”, schrijft hij over de “extreme” islam en zijn terroristische uitwassen en hoe je die concreet kan bestrijden. Daarnaast geeft hij concrete handvaten mee over hoe je jongeren weg kan houden van radicalisering. Verder pleit hij dagelijks voor een ‘mondiale verlichting van de islam’, where east meets west.

Recent verscheen het boek “Mag God nog?” waarin Khalid Benhaddou als modern en mondige moslim het gesprek aangaat met Rik Torfs (een bekende christen) en Paul Cliteur (een vooraanstaand Nederlandse vrijzinnige), over hoofddoeken en cultuursuprematie, over terrorisme en vrouwelijke priesters, over wetenschap, normen en waarden.

Verwacht je aan vragen zoals “is er leven na de dood?”, “hoe deradicaliseer je jongeren die op zoek zijn naar een eigen identiteit?”, “welke les moeten we onze kinderen meegeven?”, “wat is dat nu, de “jihad”? of “draagt religie nu bij tot een betere wereld?”.

Khalid Benhaddou brengt 2 gasten mee naar het Cultuurcafé. Lisbeth Imbo modereert.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.