HET VERHAAL VAN DE RING ROND GENT

 

 BORGERHOFF & LAMBERIGS :

Verrassend fotoboek over de stadsring rond Gent

baanringVerstoort het nieuwe circulatieplan de doorstroming op de kleine ring rond Gent? Geen idee. Straatfotograaf Tom Verbruggen hield zich niet bezig met het verkeer langs de R40, wel met wie en wat er leeft. Negen keer stapte hij de ring af, rolletjes analoge film door zijn camera jagend. Het resultaat is een prachtig boek, ‘In de baan van de Ring’, doorspekt met verhalen van reporter Tim F. Van der Mensbrugghe.

Waar ooit de Gentse stadswallen stonden, daar ligt nu een stadsring. De tastbare muren zijn gesloopt, nu kronkelt er een muur van roet en fijn stof rond Gent. Asfalt en staal scheiden en verbinden wijken. Iedere dag rollen er duizenden voertuigen over die ring en door het Gentse circulatieplan neemt de drukte enkel toe.

De mensen in hun wagen letten enkel op de rode lichten en de zwakke weggebruikers die hun de weg versperren. Het leven langs de ring ontgaat hen. Daarom drukte Tom Verbruggen (Mol, 1979) de pauzeknop in. Zijn analoge beelden bevriezen de chaos en onthullen de mensen langs de R40. Terwijl iedereen sakkert op de lelijkheid van de ring, verrast Verbruggen met de schoonheid ervan.

Reporter Tim F. Van der Mensbrugghe (Gent, 1981) volgde in het kielzog van de fotograaf. Hij keek en luisterde naar de mensen langs de ring. Hij verzamelde levensverhalen en vulde die aan met de belevenissen van Verbruggen. Die duikt nu als personage op in zijn eigen boek, worstelend met de omstandigheden en tegelijk genietend van de stad die hem adopteerde.

‘In de baan van de ring’ kost 22,99 euro en is vanaf nu te koop bij elke boekhandel of online.

Ontdek hier alles over de gelijknamige tentoonstelling in het Gentse STAM.

ISBN: 9789089317513

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.