Ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa krijgen Oost-Vlaamse steun

Provincie verleent subsidie van 79 500 EUR voor ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa

In bepaalde regio’s van Hongarije, Polen, Roemenië en Bulgarije blijft de situatie van de lokale bevolking en minderheden zorgwekkend, ondanks hun toetreding tot de Europese Unie. Daarom keurde de deputatie opnieuw een subsidie van 79 500 EUR goed aan 11 Oost-Vlaamse organisaties en individuen. In de Oost-Europese landen dragen zij allen bij aan duurzame en sociale ontwikkeling. Bovendien creëren ze door hun expertise draagvlak voor internationale solidariteit bij ons

“Met deze subsidie willen we kleinschalige hulpprojecten en uitwisseling ondersteunen. We zetten volop in op samenwerking tussen Oost-Vlaamse en plaatselijke voorzieningen, omdat net die lokale verankering maatschappelijke ontwikkeling mogelijk maakt in deze Oost-Europese landen”, aldus gedeputeerde Eddy Couckuyt, bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking.

11 projecten krijgen subsidie
De inhoud van de 11 projecten is sterk verschillend en steeds op maat van de plaatselijke noden. Volgende subsidies zijn toegekend:
• 10 000 EUR aan Nona vzw uit De Pinte voor het project HERO Extended dat inzet op ziekenhuisonderwijs in Boekarest, Roemenië.
• 8 000 EUR aan ‘Een dorp voor een dorp’ uit Kruibeke die een medische afdeling bouwt in een sociaal centrum in Moldovita, Roemenië.
• 8 000 EUR aan Grijkoort vzw uit Ronse die werkt aan preventie en aanpak van intrafamiliaal geweld, maar ook aan de uitbouw van een drugbehandelingskamer in Polen.
• 5 000 EUR aan Roca vzw uit Aalst voor de oprichting van een transithuis in Rupea en Homorod, Roemenië. Hier worden in 2016 voor het eerst ook meerderjarige vrouwen opgevangen.
• 4 000 EUR aan de vereniging Trovant uit Sint- Amandsberg voor het project senior meets junior. Deze organisatie werkt in Roemenië samen met enthousiaste vrijwilligers vakantiespelen uit waarbij een sterke nadruk ligt op educatie.
• 8 000 EUR aan de Bouwgroep Ontwikkeling Aalst uit Aalst voor een transitwoning in Esztergom. Deze transitwoning vangt Roma gezinnen op in Hongarije.
• 10 000 EUR voor Actie Dorpen Roemenië uit Turnhout voor hun project ‘Open network for community development’. In 2016 wil men verder werken aan de uitbouw van wijkgezondheidscentra. Men onderzoekt daarom welke invloed de aanwezigheid van de huidige centra heeft op de samenleving. Deze organisatie uit Turnhout werkt samen met Oost-Vlaamse actoren en de middelen gaan via Actie Dorpen Roemenië (Turnhout) naar deze Oost-Vlaamse actoren.
• 6 500 EUR aan het Ereconsulaat Bulgarije uit Aalst voor het project ‘train the trainer’ voor een uitwisselproject tussen hulpverleners van een dagcentrum voor jongvolwassenen met een beperking uit Gabrovo en de Hogeschool Odisee uit Aalst. Aan de hand van workshops, bezoeken, opleiding,… wil men hulpverlening in Gabrovo optimaliseren.
• 6 500 EUR aan Meetjesland – Moldavië vzw uit Maldegem voor het project lagere school Satu Nou in Roemenië. De middelen dienen om onder andere het sanitair te vernieuwen en een socio-culturele ruimte op te starten in het dorp.
• 3 500 EUR aan Corfoo vzw uit Aalst voor de bouw van een sociale woning voor achtergestelde gezinnen in Roemenië.
• 10 000 EUR aan de voorzitter van Crucea alba, Jean Pierre Van der Meiren, uit Oudenaarde, om een nieuwe huisvesting te bouwen voor een thuiszorgproject op een domein van het provinciaal ziekenhuis in Buzau, Roemenië.

NONA DE PINTE

(Foto NONA De Pinte)

Meer info over de projecten vindt u hier.

 

Provincie Oost-Vlaanderen
Directie Welzijn
W. Wilsonplein 2, 9000 Gent
contactpersoon: Marie-Paule De Wael
tel. 09 265 99 73

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.