Voordracht: Syrië, achtergronden van het conflict
Op 11 maart 2015 om 20 u geeft Davidfonds-lid Henri Müller in de Latemse Brouwerij een lezing over Syrië en de oorlogssituatie
Henri Müller is actief geweest in de Vlerick school en de vakgroep Industrial Management van de Universiteit Gent.
Hij heeft een jarenlange ervaring met het land Syrië en zal zijn eigen kijk geven op het lopende conflict.
“De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.
De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lenteworden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba’ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig, vanuit NAVO-lidstaat Turkije en vanuit het noorden van Libanon, vooral uit Tripoli, begonnen soennitische legerdeserteurs samen met Syrische islamisten, uit de Syrische Moslimbroederschap en salafisten, een gewapende strijd tegen het Syrische leger, de Syrische politie en de regering van president Bashar al-Assad.[42]
Tijdens de oorlog hebben de Syrische Koerden kans gezien om een autonoom gebied te realiseren genaamd Rojava.
In juni 2014 deed zich in de Syrische burgeroorlog een verandering voor: het werd meer een onderdeel van het streven van de militanten van de Islamitische Staat (in Irak en de Levant) (IS) naar een kalifaat.
Door het geweld moesten veel Syriërs vluchten. Zij vluchtten binnen Syrië, maar later steeds meer naar andere landen. In 2013 waren 4 miljoen Syriërs binnen Syrië gevlucht en 2 miljoen naar de omringende landen, vooral naar Libanon en Irak.[43] 1 op de 3 Syriërs had geen huis meer. Het begin van het gewelddadige offensief van IS in 2014 deed het aantal vluchtelingen alleen nog meer toenemen.[44] (Bron:wikipedia)”
Wanneer is de lezing?
11 maart 2015
Waar?
Oude Brouwerijschuur, Dorp 24
9830 Sint-Martens-Latem
Organisatie? DF Latem-Deurle
Beeld van de verschikking bij de bombardementen