Sint-Martens-Latem : Diamanten FC LATEM !

DIAMANT WORDT GEVIERD MET GRATIS TOEGANG WEDSTRIJD 28 FEBRUARI 2015

 

FC Latem en de oorsprong

In de periode vóór, tijdens en na de oorlog werd er –hoewel niet gestructureerd- ook al gevoetbald in Latem. Er was de ploeg Louf (met de kleuren blauw-geel), er was de ploeg Haelemeersch (met de kleuren rood-wit) en er was de Vlaamse Penne (die tijdens de oorlog op de golf speelden).

: FC Latem, waarvan de juiste en volledige benaming “Football Club Sint-Martens-Latem” is, heeft als stamnummer 5842.

In de jaren ’50 werd er op zaterdag, van 2 uur tot duisternis, gevoetbald op het domein Gevaert. Enkele voetbaladepten, gestimuleerd door de gebroeders Gevaert (Omer, Piet, Paul en Marc) beslissen om een club te stichten.
Er wordt een perceel gehuurd langs de Kortrijksesteenweg, een afsluiting wordt geplaatst met de hulp van elkeen, er komen 2 kleedkamers en een open kantientje. In de zomer van 1954 wordt een en ander plechtig ingehuldigd met o.a. een wedstrijd, de inzegening door de pastoor, de stoet met fanfare en….Zelfs de “verpleegsters” ontbreken niet op het appèl.
Dr. Raymond Dubois en Albert Wieme zijn de eerste voorzitters, Emiel Van Quickelberge en André Herreman de eerste onder-voorzitters en Gust Burke de eerste secretaris.
Op 13/1/1955 wordt de aansluiting bij de KBVB gevraagd én toegestaan in juli 1955.

Toen Albert Wieme voor het schepenambt koos werd architect Armand Vermeulen in 1956 de jongste voorzitter in de Vlaamse voetbalreeksen, nog altijd bijgestaan door bakker Julien De Keyzer, Hugo Steyaert (betonfabriek), meester-kleermaker Albert Dhaene en vele vrienden van het ‘eerste uur’…
Omer Van Parijs en echtgenote waren de zorgzame terreinbewaarders en oud-internationaal Gustje Boesman (uitbater  van café De Klokke) werd trainer. Het clublokaal lag in het legendarische ‘Café Sportwereld’ van Reineke en Willy Cocquyt…

Begin de jaren ’70 verhuisde de club naar een modernere locatie aan de Hoge Heirweg.

De verdere geschiedenis lees je op http://fclatem.be/fc-latem-60-jaar-jong/

Voor dit feestelijk ‘diamant’ nodigt de club iedereen uit voor een gratis match.

FC LATEM

 

AV0002

Inhuldiging en zegening terrein FC LATEM

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.