Ename : anoxiekamer om erfgoed te behandelen tegen ongedierte in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename

Primeur voor Vlaanderen: de eerste anoxiekamer om erfgoed te behandelen tegen ongedierte in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename

Anoxiekamer van Ename (foto PMA met dank aan Persdienst Provincie O-Vl)

Anoxiekamer van Ename (foto PMA met dank aan Persdienst Provincie O-Vl)

In het Provinciaal Erfgoedcentrum werd op maandag 28 april 2014 de eerste anoxiekamer in Vlaanderen voorgesteld aan de Oost-Vlaamse erfgoedbeheerders.

Musea, kerkfabrieken, archieven, heemkundige kringen, archeologische diensten en gemeentebesturen kunnen hier voortaan, dankzij het provinciebestuur, terecht om hun collectiestukken te behandelen tegen ongedierte zoals houtworm en kleermot.

“De Provincie zelf, maar ook andere Oost-Vlaamse erfgoedzorgers, hadden tot vandaag niet de middelen om erfgoedstukken efficiënt te behandelen tegen ongedierte”, zegt gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor erfgoed. “Met de ingebruikname van deze vaste anoxiekamer in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename wordt hieraan verholpen.”

De meubels van het museum Gust De Smet uit Deurle (Sint-Martens-Latem) zijn de eerste die worden behandeld.
Het museum is tijdelijk gesloten voor renovatie. De gemeente Sint-Martens-Latem had geen plaats genoeg en deed een beroep op het erfgoeddepot in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename voor het stockeren van meubelen, schilderijen, vaatwerk en beeldjes. Het meubilair zal in de vaste anoxiekamer behandeld worden tegen houtworm.

Wat doet een anoxiekamer?
Houtworm, kleermot, zilvervisje, tapijt- en museumkever, … Het is ongedierte dat erfgoed kan beschadigen. Bovendien kan ander erfgoed besmet worden. Een anoxiebehandeling is dan de oplossing. Erfgoed in hout, textiel, metaal, papier… wordt drie weken in een hermetisch afgesloten ruimte geplaatst. Door het toevoegen van stikstofgas aan de ruimte vermindert het zuurstofgehalte. Daardoor sterft het in het erfgoed aanwezige ongedierte. Doordat stikstof een neutraal gas is, wordt het erfgoed zelf niet beschadigd.

Waarom een anoxiekamer?
Tot nu toe krijgen de collecties die binnenkomen in het depot in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename een lokale anoxiebehandeling of worden ze luchtdicht verpakt en in diepvriezers gestopt. Dit is zeer arbeidsintensief.
Bij de Oost-Vlaamse erfgoedzorgers zelf zijn deze faciliteiten niet voorhanden. Daarom investeerde de Provincie, met de steun van de Vlaamse overheid, in een vaste anoxiekamer in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. Hiervan kunnen ook de Oost-Vlaamse erfgoedbeheerders gebruik maken (tegen een kleine onkostenvergoeding).

Het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename en het provinciaal depotbeleid
Het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename is het kloppend hart van het provinciaal depotbeleid. Het depotbeleid rond het cultureel en archeologisch erfgoed is een taak die de Vlaamse overheid toevertrouwde aan de Provincie Oost-Vlaanderen. Het provinciaal depotbeleid bestaat naast adviesverlening, vorming, uitlenen van apparaten, een groepsaankoop van materialen en dergelijke meer, uit het ter beschikking stellen van depotruimte met alle faciliteiten om het erfgoed deskundig te stockeren voor de toekomst, o.a. in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename.

Inlichtingen:

www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum
www.oost-vlaanderen.be/depotbeleid

Twitter:  #erfgoedcentrum @oost_vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.