Deinze – Erenotaris Peter Pauwels curator expo en auteur van monografie Albert Saverys

Monografie naar aanleiding van de tentoonstelling rond Albert Saverys
van 1 maart tot 15 juni in Museum van Deinze & de Leiestreek

albert-saverysVanaf het einde van de negentiende eeuw werden tal van kunstenaars aangetrokken door de rust en landelijke eenvoud rond de Leie. Onder hen ook de Deinzenaar Albert Saverys, met zijn aanvankelijk luministische en later expressionistische Leiezichten, schaatsers, landschappen en stillevens, een belangrijk en origineel kunstenaar. Zijn oeuvre verenigde traditie en moderniteit. En naast zijn flair voor kleur was het dát element in zijn kunst dat waardering kreeg van verzamelaars en vele kunstcritici- en promotors.

Sinds enkele jaren is er opnieuw veel aandacht voor het luminisme en het neoimpressionisme, en daardoor eveneens voor het werk van Saverys uit zijn eerste periode. Deze monografie gelijklopend met een overzichts tentoonstelling in het museum van Deinze besteedt dan ook veel aandacht aan zijn schilderijen uit die vroege jaren. Daarnaast beoogt ze Saverys terug in zijn tijd en kringen te plaatsen en zo een nu grotendeels verdwenen wereld opnieuw tot leven te roepen.

Het resultaat is een bijzonder boek voor een bijzonder man die zijn publiek er tot op de dag van vandaag aan herinnert dat kunst er ook is voor ‘het genot van het oog’.

Het boek ‘Albert Saverys’ kost  45,00 euro en is vanaf nu beschikbaar in elke boekhandel of online te bestellen.

De auteur: Drs. Peter J.H. Pauwels (°1963), Ere-Notaris, Master in de kunstwetenschappen, was samen met Dr. Virginie Devillez, editor van Kunstpromotor Paul-Gustave Van Hecke (1887-1967) en de Avant-Garde, Cahier nr 12 van de KMSKB (2012) en werkte samen met Dr. Johan de Smet aan de succesvolle tentoonstelling Modernisme. De Belgische abstracte kunst en Europa in het Museum voor Schone Kunsten te Gent en het gelijknamige boek (2013).

Voor meer informatie omtrent de tentoonstelling http://www.saverys2014.be/

ISBN: 9789089414291.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.