Sint-Martens-Latem: Latems Creatief werd dit jaar 30!

TENTOONSTELLING

“FACETTEN van LATEM en DEURLE”

In 2013 viert LATEMS CREATIEF haar 30-jarig bestaan en dit jubileum willen ze niet ongemerkt laten voorbijgaan.
Tijdens het weekend van Pinksteren organiseert Latems Creatief een bijzondere tentoonstelling waarbij de verschillende facetten van de kunstenaarsdorpen Sint-Martens-Latem en Deurle centraal staan.

De kronkelende Leie met haar schilderachtige oevers, het prachtige landschap van de Leiestreek en tal van boeiende aspecten uit het rijke kunsthistorische verleden vormden een bron van inspiratie voor onze leden. Met veel enthousiasme, kennis en kunde hebben de cursisten hun impressies op papier gezet. Hun creativiteit weerspiegelt zich in de grote variatie aan tekeningen, aquarellen en schilderijen in acryl –en olieverf.

Het idee voor een Teken- en schilderschool ontsproot uit het brein van de kunstminnende burgervader Raf Van den Abeele en kunstschilder Eduard De Clercq. Er moest eindelijk een ‘Latemse School’ groeien om de vele getalenteerde kunstenaars en hobbyisten samen te brengen en te begeleiden bij hun artistieke en picturale passie.

In 1983 werd op vraag van talrijke bewoners van Sint Martens-Latem de Latemse Teken –en Schilderschool opgericht. Toenmalig burgemeester Van Hooland had de eer deze droom tot werkelijkheid te brengen. Eduard De Clercq was toen de algemene coördinator en lesgever voor aquarel, Raf Van Cauwenberghe stond in voor de tekenlessen en de olieverftechniek werd aangeleerd door Werner Michiels. Doordat de Latemse Teken –en Schilderschool vaak beroep kon doen op ervaren kunstenaars als begeleiders, bleef het aantal cursisten gestaag groeien.
Chris Laroy-De Bel, cultuurambtenaar van de gemeente, tekende voor de administratie en de publieke relatie. Alle pioniers opnoemen zou ons te ver leiden maar gevestigde kunstenaars van binnen en buiten de gemeente doceerden er met hart en ziel.

In 2000 werd de Latemse Teken –en Schilderschool omgevormd tot LATEMS CREATIEF, een feitelijke vereniging die vandaag meer dan honderd leden telt. De traditie om bekende kunstschilders aan te trekken als begeleiders bleef bestaan.

Bent u geïnteresseerd in nieuw talent of wil u gewoon kennis maken met de activiteiten van Latems Creatief, noteer dan alvast in uw agenda:

Gemeentehuis van Sint-Martens-Latem

zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei

van 10u tot 18u

Vrije toegang.

Info: http://www.latemscreatief.be

 

ENKELE IMPRESSIES: zie slideshow hieronder

creatief 300001

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.