Marcel Maeyer en Johan Clarysse in Museum van Deinze en de Leiestreek

Marcel Maeyer wordt samen met Johan Clarysse uitvoerig gehuldigd in het Museum van Deinze en de Leiestreek.

Als kunstenaar beheerst Marcel Maeyer diverse disciplines van schilderkunst, tekenen, beeldhouwen tot de installatiekunst. Hij is de eeuwige zoeker. Maeyer neemt gestaag nieuwe uitdagingen aan en analyseert daarbij allerlei plastische probleemstellingen.

In de jaren zestig breekt hij, al autodidact, door met de cyclus ‘Vies des XII Césars’, autobiografische keizers  in de mythe van de toen heersende Popart en die op een ironische manier refereren naar de antieke cultuurbeleving.
In een volgende decade gaat hij de weg op van het hyperrealisme. Het hoogtepunt uit zijn carrière is ontegensprekelijk zijn aanwezigheid op Documenta IX (1992) te Kassel, waarvoor hij door Jan Hoet werd geselecteerd.

Hoewel hij zich zelf, in de beeldende kunst, autodidact noemt, moet meegegeven worden dat hij Geschiedenis en kunstgeschiedenis studeerde aan de Gentse Rijksuniversiteit. Hij was daarna adjunct-conservator van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel en conservator aan het MSK in Antwerpen. Als je weet dat Marcel Maeyer ook lange tijd docent en hoogleraar was aan de Gentse universiteit en directeur van het Seminarie Plastische Kunsten in Europa, kan je gerust stellen dat hij zich, naast het intellect, ook een deel van de techniek bij de plastische kunst zal ‘toegeëigend’ hebben.

Kenmerkend bij zijn oeuvre zijn de seriële uitbouw van opeenvolgende, gedifferentieerde thema’s en de afstand tussen de kunstenaar en de uitgebeelde realiteit, zoals conservator Veerle Van Doorne dat zo treffend uitdrukt in haar betoog.

Zowel het materiaal als een kleur, het formaat van een doek, het beeldmateriaal of een kunsthistorische bedenking kan aanleiding geven tot de creatie van een kunstwerk.

Naast een paar landschappen wordt vooral de nadruk gelegd op een reeks stillevens. Op een haast minimale, delicate manier worden fruit, gedroogde bloemen, glazen schalen en vazen weergegeven. Door summier verfgebruik en een zeer gematigd kleurenpalet krijgt het werk een etherisch effect. De landschappen tonen dan weer bomen uit Maeyers habitat midden de nog ongerepte Leiemeersen, bomen die ofwel de ochtendmist doorboren ofwel met hun fiere kruin reikhalzen naar een heldere wolkenhemel…

Johan Clarysse (°1957 Kortrijk)

Woont en werkt in Brugge, studeerde filosofie aan de K.U. Leuven en genoot zijn plastische opleiding aan de Academies voor Schone Kunsten te Leuven en te Brugge. Vanuit die vorming weet de kunstenaar duidelijk een raakpunt te vinden tussen kunst en filosofie. Clarysse geeft in zijn werk de aanzet tot het openen van discussies rond de dingen en begrippen des levens en schildert zelfs veelal letterlijk de vragen op het doek. Uitvergrote movie-stills doen de toeschouwer verstommen en dwingen tot nadenken. Ze schuwen de tegenstellingen en de tweeslachtigheid in het menselijke doen en denken niet. Meer nog, Clarysse confronteert ons net met de subtiele gelaagdheid ervan.

Bij de tentoonstelling in Deinze wordt vooral gefocust op zijn meer recente werk.
In zijn schilderijen filosofeert hij over de hedendaagse maatschappij, het ‘kwade’ in de mens en zijn verborgen drijfveren. Hij schuwt zelden taboes en schildert precies datgene waarover liever niet gepraat wordt. Daardoor krijgt het ‘subjectieve’ in zijn werk een ‘vleugje’ objectiviteit, ja onverbloemde waarheid. De kunstenaar rebelleert – en dat ligt in zijn natuur – tegen de heersende oppervlakkigheid en de gedwongen functionaliteit, tegen de manier waarop we ‘geleefd worden’. Rebels laat hij telkens weer de echte en individuele emotie opborrelen. Beelden die refereren naar de werkelijkheid maar tegelijk een diepere, achterliggende boodschap bevatten. Het ontcijferen van het steeds weerkerende enigma laat hij bewust aan de toeschouwer…
Praktische informatie:

Museum van Deinze en de Leiestreek

Lucien Mathyslaan 3-5, 9800 Deinze

Tel. 09 381 96 70

museum@deinze.be

Open:

Weekdagen van 14 tot 17.30 uur
Za-, zon- en feestdagen van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.

Gesloten op maandag.

Voor beide tentoonstellingen is er een gelegenheidscatalogus

Nocturne op 19 november 2009. Het museum blijft die dag open tot 21 uur.

De tentoonstellingen lopen tot en met 6 december 2009.

Mayer, 'Stilleven met helblauwe achtergrond' - 2007 (copyright MuDeL)

Maeyer, 'Stilleven met helblauwe achtergrond' - 2007 (copyright MuDeL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.