Een picturaal pleidooi voor het behoud van de authenticiteit van een dorp

Ooidonk Revisited 2009

Ze zijn zeldzaam de dorpen die er kunnen prat op gaan te zijn geschilderd door een groot aantal bekende kunstenaars.
Het is zeker niet alleen te danken aan de nabijheid van het kasteel Ooidonk en de Leie, maar vooral aan het pittoreske, landelijke karakter.
De kleine huisjes links en rechts van een rij eeuwenoude lindebomen, de hobbelige kasseiweg, de statige pastoriewoning, het gezellige terras van de herberg ‘De Sterre’, dit alles vormt de ziel van een dorp.
Jammer genoeg zal veel daarvan verloren gaan door de absoluut noodzakelijke modernisering en aanpassing aan de huidige normen voor oppervlaktewaterzuivering.
Of toch niet … zijn er alternatieven? Kan het afwateringstraject niet veranderd worden zodat die unieke bomen, de échte ‘wachters’ van Leerne, kunnen bewaard blijven?

Het eeuwig dilemma tussen conservatie en modernisering.
Om de publieke opinie hieromtrent te sensibiliseren besloten de ‘Leerneraars’ deze tentoonstelling op punt te zetten.
Het heeft de organisatoren van deze unieke sensibiliseringstentoonstelling ruim twee jaar gekost om al deze werken op te sporen en samen te brengen in hun oorspronkelijk kader.
Werken van Emile Claus, Jenny Montigny, Frits Vanden Berghe, Hubert Malfait, Albert Saverys, Octave Soudan, Guillaume Montobio e.v.a., allen ontstaan in en rond de Ooidonkdreef en de meeste gelukkig nog bewaard in voorname privé-verzamelingen.
Tevens zorgde curator Francis Maere voor een interessante confrontatie door opdracht te geven aan kunstschilder Jef Van Grieken zijn impressies over de streek uit te werken in een reeks rond Ooidonk.
Van Griekens minutieuze, verstilde interpretaties van landschappen, monumenten, in verval geraakte gebouwen spreken boekdelen en zijn hier zeker van toepassing.
Twee jaar lang heeft hij rond dit thema gewerkt, ter plaatse en in zijn atelier. Op die manier heeft Jef vorm gegeven aan deze zeer persoonlijke hommage aan Ooidonk.
Daar dit alles van voorbijgaande aard is, besloten de organisatoren dit picturale pleidooi vast te leggen in een verzorgde uitgave met talrijke illustraties en foto’s van o.a. Karel Moortgat.

Laat ons hopen dat deze tentoonstelling inspiratie mag brengen aan de bevoegde instanties zodanig dat deze mooie brok authenticiteit kan bewaard blijven voor ons en komende generaties.

Francis Maere, Zomer 2009
Ooidonk Fine Arts, Ooidonkdreef 12, 9800 Deinze/Bachte-Maria-Leerne

Wanneer? 22 aug. – 18 okt. 2009
Geopend op?
do. – vrijd. 14.00 – 18.00
za. – zon. 15.00 – 18.00
info?
tel. +32 9 281 17 24 – +32 475 69 23 05
fax : +32 9 281 17 42
ofa@skynet.be
http://www.ooidonkfinearts.be
http://www.savedeooidonkdreef.be

vangrieken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.