Sint-Martens-Latem: Ook Gemeentebestuur stuurt volop aan op energiebesparing

Sint-Martens-Latem dooft ’s nachts de lichten en zet alle middelen op energiebesparing in!

 

Net als de inwoners in de gemeente, ziet ook het lokaal bestuur van Sint-Martens-Latem de energiekosten stijgen. Daarom neemt het bestuur verschillende maatregelen om energie te besparen. 

Doven van de openbare verlichting

Vanaf eind oktober 2022 zal de openbare verlichting in de gemeente worden gedoofd, en dit van zondag- tot en met donderdagnacht, van 00u00 tot 05u00. Dit geldt voor alle verlichting (ook de monumenten en de verlichting van het patrimonium), behalve de straatverlichting op de gewestwegen. Die worden beheerd door het gewest. 

Naast deze tijdelijke maatregel is het bestuur volop bezig met de verledding van de openbare verlichting van de gemeente, een proces dat al voor de stijgende energieprijzen was ingezet. Het is de belofte van Fluvius dat Sint-Martens-Latem als één van de eerste gemeenten tegen 2024 volop verled zal zijn.

 

Verlaging van de temperatuur in openbare gebouwen

De verwarming in alle gebouwen van de gemeente wordt op 19°C gezet. Dat is ongeveer twee graden lager dan vorig jaar.De medewerkers zullen zich in de wintermaanden dus iets warmer moeten kleden.

 

Energiebesparing tijdens de eindejaarsperiode

De kerstverlichting in de gemeente is led-verlichting en verbruikt sowieso al weinig. De kerstverlichting zal waar mogelijk automatisch ’s nachts gedoofd worden in hetzelfde tijdsschema als de openbare verlichting. Er wordt tevens onderzocht om het Kerstdorp energieneutraal te laten plaatsvinden via mobiele zonnepanelen met batterij.

 

Verduurzaming gemeentelijk patrimonium

De verduurzaming van het gemeentelijk patrimonium is voor het bestuur een topprioriteit voor de komende jaren. Het is belangrijk om de technieken in de gebouwen structureel te optimaliseren, denk daarbij aan verwarming, verlichting, koeling en isolatie. Ook het zelf opwekken van energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen, moet verder uitgebreid worden. 

 

OCMW-dienstverlening

Wat de OCMW-dienstverlening betreft, wordt er ingetekend op de minimale levering van aardgas en elektriciteit. Dat wil zeggen dat de meest kwetsbare inwoners die over een budgetmeter beschikken een basislevering zullen krijgen om de zwaarste wintermaanden door te komen.

Het basispakket wordt betaald door de Vlaamse overheid en het OCMW. Deze tussenkomst zal lopen tussen 1 november 2022 en 31 maart 2023.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.