Sint-Martens-Latem : ongenoegen groeit in Deurle!

Te veel paaltjes en kettingen op dorpsplein in Deurle

Kort voor kerstdag liet de Welzijn-meerderheid een constructie van paaltjes met kettingen ertussen, plaatsen op het dorpsplein te Deurle, met als doelstelling het toegangspad tot de kerk vrij te houden en minder ruimte te bieden voor auto’s die willen parkeren.

Ook de fractie SAMEN N-VA is ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om in te grijpen, maar de gekozen oplossing heeft geenszins de gewenste effecten. Auto’s blijven ordeloos parkeren rond de geplaatste constructie, Mensen die naar het kerkhof of de kerk willen, moeten al te vaak over de kettingen kruipen en dat lijkt niet wat beoogd werd. . Bovendien is de zichtbaarheid van de constructie te beperkt en zorgt deze opstelling ervoor dat nog meer wagens over het voetpad rijden.

Ondanks de goede bedoelingen van de maatregel, leidt dit dus tot omgekeerde effecten: de veiligheid en de toegankelijkheid gaan er duidelijk op achteruit.

SAMEN N-VA vraagt dan ook deze testfase zo snel mogelijk te evalueren en bij te sturen en is er daarbij van overtuigd dat het vrij houden van de toegang tot het kerkhof en de kerk beter kan gegarandeerd worden met minder paaltjes en zonder kettingen. Tot slot hoopt men in Deurle dat deze toestand beperkt kan blijven in de tijd en dat er eindelijk werk gemaakt wordt van een globale herinrichting van het dorpsplein zodat tijdelijke constructies met paaltjes en kettingen zo snel mogelijk tot het verleden kunnen behoren.

Nood aan afweging van alle belangen bij het bepalen van omleidingsroutes bij wegenis- en rioleringswerken aan de Pontstraat!

Op 7 maart 2022 starten de eigenlijke wegenis- en rioleringswerken aan de Pontstraat in Deurle. Uiteindelijk komt er toch schot in de werken, na een traject van meer dan 20 jaar.

Tussen Gent (Drongen) en Deinze is er geen enkele andere weg waar je de Leie kan oversteken. Het is dan ook van groot belang dat de juiste keuzes gemaakt worden bij het bepalen van de omleidingsroutes tijdens de werken.

Op 22 december laatstleden werden via een digitale bewonersvergadering de eerste plannen voorgesteld.

Hierbij werd voorgesteld dat gedurende 4,5 maand geen auto-verkeer mogelijk zou zijn tussen Deurle en Leerne en dit door het kruispunt tussen de Pontstraat en de Oude Pontweg af te sluiten.

Vanuit de doelstelling om sluipverkeer in de Voordelaan te vermijden, valt iets te zeggen voor dit voorstel. Anderzijds zijn de economische en milieu-gevolgen van de afsluiting gigantisch groot. Het omrijden via Deinze of Drongen vraagt minstens een half uur extra voor een enkele rit. Voor dokters, kinesisten, thuisverplegers, ouders die kinderen naar de scholen brengen in Deurle enzovoort, is dit gedurende meer dan 4 maanden een heel zware dobber.

SAMEN N-VA is er, net als Voor Latem en Deurle, van overtuigd dat andere pistes tot een meer evenwichtige oplossing kunnen leiden, zoals extra snelheid remmende maatregelen, nummerplaatherkenning,  en/of badgesystemen op een lokaal omleidingstraject, gecombineerd met een totaal-verbod op zwaar verkeer en extra handhaving.

Daarnaast verzette SAMEN N-VA zich ook tegen het plan om een omleidingsweg via een onverharde dreef (Bachtenberge) te organiseren. Deze weg is absoluut niet voorzien op een sterk toenemende verkeersintensiteit.

Men rekent erop dat het schepencollege de plannen nog bijstuurt de komende dagen.
Reacties van inwoners kunnen overgemaakt worden aan het gemeentebestuur via grondzaken@sint-martens-latem.be.

Dorpsplein reorganiseren wordt hoogdringend
Sluipverkeer weghouden in ‘Bachtenberge’
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.