Sint-Martens-Latem: De soap rond de nieuwe bib blijft verrassen

Decennia lang wacht men in de Leiegemeente op de voltooiing van een ruime en polyvalente bibliotheek. Alle voorliggende projecten werden meedogenloos afgeschoten. De inplanting leek voor een ‘wisselmeerderheid’ ongelukkig en ook de architectuur en de invulling konden niet bekoren.
Bij de ‘machtswissel’ in 2013 kwam de nieuwe meerderheid, die steeds gefulmineerd had dat een prijzige bibliotheek niet meer van deze tijd was omwille van de digitalisering van de ‘literatuur’ met nieuwe plannen. Het nieuwe College schreef dan met de Vlaamse Bouwmeester een wedstrijd uit voor de bouw van een moderne en polyvalente bibliotheek op de site van de gemeenteschool. Zowel in politieke rangen als bij de publieke opinie deed het moderne gebouw en zeker het hoge prijskaartje de wenkbrauwen fronsen, zo ook bij onze redactie. De achterliggende gedachte ligt goed maar of het gebouw tot zijn recht zal komen op die locatie durven wij, en met ons heel wat inwoners, betwijfelen. Ook de steeds oplopende kostprijs baart zorgen. Als ‘nieuwsgaarders’ worden wij geacht neutraal te blijven maar toch gingen wij eens luisteren naar de mening van de minderheidsfracties.

De gunningscriteria van de overheidsopdracht evalueert, naast de prijs, ook de technische en functionele  waarden van de apparatuur systeem, de gebruiksvriendelijkheid en de esthetische waarde, de privacy  risico’s, het aan te leveren projectplan en de voorwaarden van het onderhouds- en servicecontract, stelt het WELZIJN-college.

VOORAL HET KOSTENPLAATJE BAART HEEL WAT ZORGEN

In 2020 werd meerderheid tegen minderheid goedkeuring verleend aan de bouw van een nieuwe bibliotheek. Raming € 2.5 MIO voor 3 van de 5 percelen.

Op de Gemeenteraad van 24 januari 2022 werd door meerderheidsfractie  WELZIJN (met amper 10 van de 19 stemmen) goedkeuring verleend aan het organiseren van een overheidsopdracht om in de nieuwe bib te voorzien in een digitaal zelfuitleensysteem, de automatisering van de toegang, dit met camerabewaking. Kostenplaatje € 92.500.

Oppositiepartij VOOR LATEM EN DEURLE stemde tegen.
Onze Fractie is niet tegen het uitleensysteem an sich maar dit Schepencollege blijft een mistgordijn opwerpen rond de effectieve uiteindelijke kost van de nieuwbouw-bib”, zegt Nicolas BOSSCHEM, fractieleider van VOOR LATEM EN DEURLE. “Onze fractie uit reeds sinds 2017 haar bezorgdheid over de uit de hand lopende hoge kost van dit prestigeproject. Bij de aanbesteding in 2019 werd de kostprijs reeds geraamd op maar liefst € 2.6 MIO, dit zou dan wel een all-in prijs zijn, inclusief alle voorzieningen en omgevingsaanleg, klonk het.
De ingediende offertes bleken tot wel 40% hoger te liggen zodat men noodgedwongen is overgegaan tot de her aanbesteding. Hierbij werd het project afgeslankt en opgesplitst in 5 percelen, waarvan er uiteindelijk slechts 3 gegund werden. Kostprijs € 2.6 MIO voor een gedeeltelijke gunning… meer voor minder dus.
In de raadscommissie van februari 2021 werd door zowel het ontwerpbureau als het Schepencollege volmondig bevestigd dat het gegunde project een moderne en hedendaagse bib zou worden waarbij alles voorzien zou zijn om digitaal te kunnen uitlenen, dit inclusief toegangscontrole en bewakingscamera.
De hogere kostprijs van de bib werd aldus gemotiveerd omdat al de voorzieningen reeds zouden geïntegreerd zijn”, aldus BOSSCHEM.
“Het verwonderde ons dan ook om op de gemeenteraad van 24 januari te moeten horen dat dit digitaal uitleensysteem met een meerprijs van bijna € 100.000,00, blijkbaar toch niet inbegrepen was, minstens had dit, gelet op de hoge prijs van het project reeds inbegrepen moeten zijn, reden waarom we tegengestemd hebben. Nu ook de aannemingsprijs bij bestelling van het perceel gebouw ruim nog eens € 100.000,00 hoger uitvalt dan de raming, ook de lift niet inbegrepen is én er bij aanvang van de werken reeds prijsherzieningen zijn van meer dan € 20.000,00, kunnen wij alleen maar vast stellen dat het schepencollege tracht te ‘saucissoneren’ met als gevolg dat het kostenplaatje van dit prestigeproject zo verder uit de hand blijft lopen. Wij ramen de uiteindelijke kostprijs op meer dan € 3.5 MIO, wat onverantwoord is.
Er zijn andere meer dringende prioriteiten, zoals vb. verkeersveiligheid” besluit Nicolas BOSSCHEM. 

OOK SAMEN/NVA is ‘not amused’ met het verhaal en het scenario van bibliotheek DE VLUCHTER maar verkoos zich tijdens de raadzitting bij de stemming te onthouden.

Zo zal DE VLUCHTER ogen
Zo was het voorstel op site sporthal in legislatuur 2000-2013
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.