DEINZE : Filliers Distillery produceert zijn eigen elektriciteit dankzij zonnepanelen van ENGIE

Vandaag kregen we via de perscontacten Nele Scheerlinck (Engie) en Frederic De Gezelle (Filliers) een belangrijk en bijzonder interessant nieuwsbericht in onze mailbox.. Nieuws dat positief is voor de productie van het bedrijf maar ook voor de opwarming van de aarde en voor de mogelijkheden bij oordeelkundig gebruik van groene, hernieuwbare energie.

Sinds deze maand maakt Filliers Distillery zijn premium (graan)distillaten met hernieuwbare energie die ter plaatse wordt opgewekt.
Hiervoor plaatste ENGIE bijna 500 zonnepanelen op het dak van de stokerij. De nieuwe zonne-installatie is slechts een van de vele initiatieven en projecten die Filliers tot de meest duurzame stokerij van het land maken.

Sinds enkele weken bedekken zonnepanelen het dak van Filliers Distillery in Deinze. Als één van de laatste warme stokerijen in België produceert Filliers jaarlijks om en bij 20.000 hectoliter aan ambachtelijk gestookte sterkedranken. Naast de traditionele graanjenevers produceert Filliers ook een eigen gin, een single malt whisky en sinds kort ook een vodka. Stuk voor stuk premium distillaten die aansluiten bij het smaakpalet van een veeleisend en internationaal publiek.
De stokerij bestaat sinds 1880 en is al 5 generaties lang in handen van dezelfde familie, die er een erezaak van maakt om haar traditionele werkwijzen te verzoenen met technologische innovatie en duurzame groei.

In de stokerij gebeurt alles nog steeds ter plaatse, van het pompen van eigen bronwater, het malen van granen, het creëren van fijne fruit- & kruidendistillaten, tot het fermenteren en distilleren, het rijpen in houten vaten, etc. – en nu dus ook het produceren van elektriciteit.

Die elektriciteit wordt opgewekt met 492 zonnepanelen, die ENGIE recent op het dak van de stokerij plaatste.
Met zijn piekvermogen van 182 kWp produceert de nieuwe zonne-installatie ongeveer evenveel elektriciteit als het jaarlijkse verbruik van 50 gezinnen.
Dankzij hun oost-westoriëntatie zullen de zonnepanelen de hele dag door elektriciteit produceren.
De installatie dekt een aanzienlijk deel van de totale energiebehoefte van Filliers en zorgt voor een jaarlijkse besparing van 74 ton CO2, het equivalent van 37 dieselwagens minder in het verkeer. 

De zonnepanelen werden geïnstalleerd via derdepartijfinanciering. ENGIE stond in voor de financiering en de plaatsing van de zonnepaneleninstallatie en zal ook het onderhoud voor zijn rekening nemen gedurende 10 jaar.
Filliers kan gebruikmaken van de geproduceerde elektriciteit tegen gunstige voorwaarden en wordt na 10 jaar eigenaar van de installatie.

Bart Cnudde, CEO Filliers Distillery:“We zijn zeer blij dat we dankzij deze samenwerking met ENGIE een versnelling hoger kunnen schakelen in de verduurzaming van de distilleerderij. We hebben de laatste jaren fors geïnvesteerd. De site heeft drie aparte stokerijen waardoor we een groot aanbod aan verschillende premium spirits kunnen creëren. Het is voor ons het ultieme bewijs dat traditie, vakmanschap en innovatie perfect kunnen samengaan.”

Filip Meuleman, Directeur Renewables Belux bij ENGIE: “ENGIE wil een voortrekkersrol spelen in de energietransitie, door zijn klanten te ondersteunen in hun traject naar een koolstofneutrale toekomst. We zijn trots dat Filliers Distillery heeft gekozen voor de expertise en de klantgerichte oplossingen van ENGIE om zijn eigen energietransitie te versnellen. Tot nu toe contracteerden we via derde partijfinanciering al 155 zonne-installaties bij bedrijven, goed voor een totale capaciteit van 61 MW. Tegen eind 2030 mikken we op meer dan 250 MW of 250 hectare aan zonnepanelen op de daken en terreinen van honderden bedrijven.”

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.