DEURLE : SITE CNOPS WORDT ‘PASTORIEPARK’

Start van de heraanleg van ‘De Pastorietuin’ in Deurle

Op 21 juni 2021 startte aannemer Arbowar NV met de werkzaamheden aan de Pastorietuin in Deurle. De tuin wordt, naar een ontwerp van Andy Malengier Landschapsarchitecten, volledig heraangelegd en zal na uitvoering de verbinding vormen tussen de historische dorpskern van Deurle en de uiterwaarden van de Leie.

De werken zullen in totaal 120 werkdagen in beslag nemen (rekening houdend met het zomerverlof en afhankelijk van gunstige weers- en werfomstandigheden tot eind november 2021). Van zodra het mogelijk is, wordt het domein toegankelijk gemaakt voor het publiek. Uitzondering hierop zijn de festiviteiten van Deurle Kermis (tussen 27 en 30 augustus 2021) waarbij de voorzijde van de Pastorietuin tijdelijk wordt opengesteld voor bezoekers.

Aankoop perceel

Eind 2016 kocht het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem het perceel gelegen achter de pastorie en naast de aangrenzende parking in de dorpskern van Deurle. Daardoor bleef deze strategisch gelegen grond gespaard van projectontwikkelaars. Na verschillende bestemmingsmogelijkheden te hebben onderzocht, besloot het college om open ruimte te creëren en zo verbinding te maken tussen de dorpskern en het Leielandschap.

Aan het bureau ‘Andy Malengier Landschapsarchitecten’ werd opdracht gegeven een ontwerp te maken. Na intens overleg en een gunstig advies van Erfgoed Vlaanderen werd dit ontwerp goedgekeurd tijdens de gemeenteraadszitting van 16 december 2019. 

Ontharding

De bestaande grote villa met zwembad en de twee huisjes aan de rand van de Pontstraat werden reeds gesloopt. Hierdoor werd dit perceel nagenoeg volledig onthard en ontstond er een mooie open ruimte. 

Het ontwerp voorziet ook in de afbraak van de bestaande dubbele garage in de pastorietuin en de ontharding van deze tuin. Zo zullen de parkeerplaatsen onder de grote rode beuk plaatsmaken voor beplanting, waardoor de wortels van deze boom beter worden beschermd. De garage wordt vervangen door een berging van 18 m² met groendak aan de rand van het domein. 

Het terras aan de achtergevel van de pastorie wordt uitgebreid en wordt via een pad bereikbaar gemaakt vanaf de parking rechts van de pastorie, ook voor mensen met een beperking. Dit terras zal een uniek uitzicht bieden op het Leielandschap. Tevens zullen er meer toegangspaden gecreëerd worden naar de huidige parking.

Een groene oase

Momenteel is de achterzijde van de Pastorietuin reeds ingezaaid als bloemenweide. Het aangekochte terrein zal na de werken voor ongeveer de helft bestaan uit een mengsel van laagblijvende grassen en bloemen als madeliefjes en veldbeemdgras. De andere helft is een extensief te onderhouden grasland met niet minder dan 33 bloemsoorten, waaronder korenbloem, geel walstro en gulden sleutelbloem.

Verder wordt nog voorzien in een 1.500-tal sierheesters, bosgoed, bodembedekkers, een botanische mix van bloembollen, een bijenmengsel en klimplanten zoals klimhortensia en blauwe regen.

18 minderwaardige bomen worden vervangen door 14 nieuwe hoogstammige bomen zoals tamme kastanje, zomereik, en hazelaar. Ruim 1.600 groenebeukplanten moeten het hoogteverschil tussen het pastoriedomein en de achterliggende zone opvangen en aan de Pontstraat een (veiligheids)scherm vormen. Aan de Pontstraat zal het bestaande gebouwtje worden gerenoveerd en deel blijven uitmaken van het domein.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.