GENT : Keltische religie bij BOEKLIEF van Latemse historicus Arnold Eloy

LEZING

DONDERDAG 21 MAART 2019 om 20 u in BOEKLIEF

Josine Tops, lerares geschiedenis en godsdienst

De Keltische religie.
Hoe ze verder leeft, wie het nog beleeft en waarom

Na een korte introductie over de geschiedenis van de Kelten, komt het boek ‘The Religion of the Ancient Celts’ van J.A. MacCulloch, uitgegeven in 1911 aan bod. Wetenschappelijke studies over de Kelten uit het begin van de vorige eeuw zijn vooral interessant omdat de auteurs toen nog veel meer bekend waren met het Keltisch erfgoed en zelf in de meeste gevallen Gaelic spraken, een natuurlijke toegangspoort tot die cultuur.

Welke elementen precies zijn erin geslaagd 2000 jaar te overbruggen? Enkele namen van Keltische goden. De feesten omdat ze verchristelijkt werden. Maar ook enkele magische praktijken hebben het gehaald. Voor sommige mensen zijn die laatste middelen om de verbondenheid met de natuur te beleven, voor andere zijn het juist middelen om grip te hebben op hun leven en op dat van anderen. Wat die verbondenheid (of spiritualiteit) betreft: de rooms-katholieke kerk heeft die bedolven onder een dikke laag dogma’s, geboden en verboden, zonde en boetedoening. In de 7de eeuw werd een verschrikkelijke beslissing genomen: niet de Keltische kerk maar de Romeinse kerk zou het godsdienstig leven van de gelovigen bepalen. Een keuze met belangrijke gevolgen: onderdrukking van spiritualiteit, van persoonlijk contact met het goddelijke, van persoonlijke verantwoordelijkheid, van de vrouw …

Hierbij wordt een verbinding gemaakt met de traditionele hekserij. Heksen zijn gewoon wijze vrouwen die, net zoals de ‘heidense’ sjamanen, priesters en priesteressen in voorchristelijke culturen, fungeerden als genezer, psycholoog, vroedvrouw, medium en magiër.
De kerkelijke vervolging is er niet in geslaagd ‘hekserij’ uit te roeien.
Wat leeft nog? En wie beleeft het nog? Een kijk op de traditionele hekserij in Engeland, Ierland en Schotland. En ook elders?

De lezing gaat door in BOEKLIEF. (Koning Albertlaan 60, Gent)
Het aantal plaatsen is beperkt tot 20.
Daarom is het nuttig uw komst aan te melden! (info@boeklief.be)
Inkom 10,00 euro.

kelten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.