Sint-Martens-Latem: NACHT VAN DE GESCHIEDENIS met DF en gastspreker DIRK MUSSCHOOT

 

VAN FRANSCHMANNEN & WALENMANNEN lezing door DIRK MUSSCHOOT

 

dirk musschoot

 

Halverwege de negentiende eeuw kreeg de Vlaamse plattelandsbevolking zware klappen. Veel Vlamingen besloten hun geluk als ‘gastarbeider’ in Frankrijk en Wallonië te beproeven. Ze gingen er bieten planten en rooien of werkten er in de suikerfabrieken en de cichoreiovens.
Het was zwaar werk, ver van huis, en niet altijd in menswaardige omstandigheden.
In dit levendige verhaal beschrijft Dirk Musschoot de wereld van hard labeur ‘in den vreemde’. In de beste Dirk Musschoot-traditie: vol levendige getuigenissen en authentiek fotomateriaal.

De negentiende eeuw is de eeuw van Arm Vlaanderen. De aardappeloogsten mislukken, en armoede is troef. De kwetsbare plattelandsbevolking krijgt harde klappen. Om te ontkomen aan de ellende en een onzekere toekomst, trekken vele duizenden mannen en vrouwen naar Frankrijk en Wallonië om er seizoenarbeid te verrichten.

 

Dit is het verhaal van die Fransmans en die Walenmannen, van wie we in tal van Vlaamse dorpen en steden ook vandaag nog de sporen vinden (in monumenten, overgeleverde verhalen, dorpslegendes en geschriften), maar over wie we al bij al toch weinig weten.

Hun wereld was er een van hard werken in den vreemde, van lange dagen bieten hakken en rooien, vlas trekken, stenen bakken, hop plukken of werken in de suikerfabrieken en de cichoreiovens. Het was zwaar werk, ver van huis, en niet altijd in menswaardige omstandigheden.

In Van Franschmans en Walenmannen brengt Dirk Musschoot deze wereld van hard labeur tot leven. Op basis van tientallen authentieke getuigenissen en geïllustreerd met verhelderend fotomateriaal opent dit boek voor ons een stuk vaderlandse geschiedenis dat tot diep in de twintigste eeuw het leven van vele duizenden Vlaamse gezinnen bleef domineren…

De auteur/spreker

dirk musschoot portretDirk Musschoot

Journalist bij Het Nieuwsblad. Hij schreef een twintigtal kind- en jeugdboeken. Ze werden vertaald in het Frans, Duits, Italiaans en het Deens.
Zijn historische boeken bewijzen als geen ander dat hij de geschiedenis bij een breed publiek kan doen herleven. Ook enkele toeristische boeken verschenen van zijn hand. Daarvoor kon hij putten uit zijn ontelbare reizen naar Groot-Brittannië, een land dat hij al meer dan 30 jaar bezoekt.

 

Wanneer?
Dinsdag 24 maart 2015 om 20 u

Spreker?
Dirk Musschoot

Waar?

Oude Brouwerijschuur
Dorp 24
9830 Sint-Martens-Latem

Deelnameprijs?

DF-leden met ledenkaart 0 € / niet-leden 3 €

Organisator?

Davidsfonds Latem-Deurle

dirk musschoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.