Sint-Martens-Latem : Aquafin geeft info over komende rioleringswerken

Aquafin bereidt rioleringswerken Sint-Martens-Latem voor

 

SINT-MARTENS-LATEM

aquafin

Aquafin bereidt momenteel het rioleringsproject “afkoppeling Kortrijksesteenweg” in Sint-Martens-Latem voor. Met dit project legt het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf een gescheiden rioleringsstelsel aan in de Kortrijksesteenweg en in de Brandstraat.

 

 

 

Samen met de andere projectpartners organiseert Aquafin een infoavond over de werken op donderdag 30 oktober 2014 om 19u in gemeenschapscentrum De Vierschaar (Xavier De Cocklaan 5, 9831 Deurle).

 

“Momenteel ligt er een gemengde riolering aan beide kanten van de Kortrijksesteenweg”, legt Matthew Geirnaert, projectmanager van Aquafin uit. “Deze gemengde riolering voert zowel het regenwater als het afvalwater van de aangesloten woningen en bedrijven af. Met de geplande werken wordt er een nieuwe regenwaterleiding aangelegd ter hoogte van de parkeerstrook op de Kortrijksesteenweg. Deze leiding zal het regenwater afzonderlijk afvoeren, terwijl het afvalwater op de bestaande riolering blijft aangesloten. Door de gescheiden afvoer van regen- en afvalwater vergroot de efficiëntie van het waterzuiveringsproces. Bovendien zal er minder ongezuiverd afvalwater overstorten in de plaatselijke beken, wat uiteraard een positief effect heeft op het milieu. Het regenwater wordt lokaal afgevoerd richting Hooglatembeek. De bestaande grachten worden bovendien uitgebreid en voorzien van zones om het regenwater te bufferen.”

 

Ook in de Brandstraat wordt een gescheiden stelsel aangelegd. “Daar komt een nieuwe riolering zowel voor afvalwater als voor regenwater”, verduidelijkt projectmanager Geirnaert.” Aquafin legt in eerste instantie het gescheiden stelsel aan vanuit de Kortrijksesteenweg tot aan de Edgard Gevaertdreef. Rioolbeheerder Farys zal in een vervolgproject de rest van de Brandstraat voorzien van een gescheiden stelsel.”

 

De eigenaars van de woningen en bedrijven langs het tracé van de werken dienen het regenwater af te koppelen van het vuilwater en een gescheiden stelsel te voorzien op hun eigendom. “Dit betekent dat de regenwaterafvoeren van woningen en bedrijven, net als de afvoer van verharde oppervlaktes (bv. parkings) apart dienen verzameld te worden en afgevoerd naar de nieuwe regenwaterleiding langs de Kortrijksesteenweg”, zegt Geirnaert. “Voor private woningen zal een afkoppelingsdeskundige de eigenaars adviseren over hoe deze afkoppeling het beste gebeurt. De kosten voor deze afkoppelingsstudie worden gedragen door Aquafin. De afkoppelingswerken zelf zijn ten laste van de eigenaar. Wie echter correct afkoppelt, kan via Farys wel een subsidie krijgen van de gemeente.”

 

De werken zullen vermoedelijk half 2015 starten. “Het Vlaamse Gewest heeft het technisch plan voor dit project goedgekeurd, wat betekent dat het detailontwerp nu in opmaak is”, verduidelijkt Geirnaert. “De vereiste vergunningen werden reeds aangevraagd.”

 

Aquafin en de betrokken projectpartners zullen de werken verder toelichten op een infoavond die doorgaat op donderdag 30 oktober 2014 om 19u in gemeenschapscentrum De Vierschaar.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.