Gentbrugge : tentoonstelling ‘De groote oorlog in groot Gent’ in WZC De Vijvers

WZC De Vijvers, Walstraat 1 – 9050 Gentbrugge
Van 14 tot 17  uur

TENTOONSTELLING : tot 30/11/14 open alle dagen van 14 tot 17 uur

In het OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers loopt van 8 oktober tot en met 30 november de tentoonstelling ‘De groote oorlog in groot Gent’. Mede dankzij de inbreng van bewoners van De Vijvers en van buurtbewoners, werd het een gevarieerde en uitgebreide tentoonstelling met uitvergrote foto’s en postkaarten, medailles, modelvliegtuigen en andere memorabilia van WO I. Absolute blikvanger zijn de nooit eerder vertoonde oorlogstekeningen van Prosper De Bruyker, de latere pastoor van de Sint-Niklaaskerk van Gent.

“Herinneringen ophalen aan een wereldoorlog ligt soms moeilijk in een woonzorgcentrum”, zegt Sophie De Roo, coördinator animatie-reactivatie van De Vijvers. “Onze bewoners hebben de Eerste Wereldoorlog niet meegemaakt, maar wel hun ouders en familie.
Niettemin vinden we het belangrijk om de herinnering aan die vreselijke oorlog in stand te houden voor de jongere generaties.
De tentoonstelling vormt het sluitstuk van een heel jaar activiteiten rond WO I. Met onder meer de musical ‘Oh! What a lovely war!’, een bezoek aan Ieper, een wandeling in Gent langs oorlogsherinneringen en een optreden van sopraanzangeres Gerlinde Weze met liederen uit die periode.”

Het voorstel voor de expositie kwam van bewoner Valentin Jamart, die vorig jaar al een tentoonstelling maakte rond de bevrijding van Gent in WO II.
Ook buurtbewoner Robert Declerck bezat heel wat documentatiemateriaal. “Zo past de tentoonstelling in onze filosofie om aan onze bewoners alle kansen te geven zich te ontplooien en een open en toegankelijk huis in de wijk te zijn. Onze bewoners verliezen op die manier het contact met de buitenwereld niet en in ons woonzorgcentrum valt er van alles te beleven”, aldus OCMW-voorzitter Rudy Coddens.

Unieke tijdsdocumenten

Met de oorlogstekeningen van Prosper De Bruyker is de tentoonstelling goed voor een absolute primeur.
“De 25 tekeningen komen uit het archief van Jozef De Grieve, secretaris van het Davidsfonds Gentbrugge. Het zijn unieke tijdsdocumenten die in 2016 te zien zijn in het STAM, maar wij zijn dus de eersten!”, zegt een trotse Sophie De Roo. “Prosper was tijdens WO I brancardier”, licht buurtbewoner Robert Declerck toe. “Wanneer hij niet van dienst was, greep hij naar potlood en papier om zijn indrukken over de oorlog vast te leggen. Aan de hand van zijn tekeningen kunnen we de terugtrekking van het Belgische leger in 1914 volgen tot aan het Ijzerfront.” Prosper De Bruyker was nadien jarenlang pastoor van de parochie van de Sint-Niklaaskerk.

Oorlogskalender

Robert Declerck zelf publiceerde in 2013 de oorlogskalender ‘Beleef elke dag van de Eerste Wereldoorlog’.
Een aantal verhalen die betrekking hebben op Gent, worden voor de tentoonstelling in de kijker geplaatst. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. het bombardement op Lousbergs, de tewerkstelling van Italiaanse krijgsgevangenen in de Gentbrugse Puntfabriek, de recyclage van aardappelschillen want de hongersnood in Gent was groot en ramptoeristen die naar Melle afzakten waar het Belgische en Duitse leger de dag voordien slag hadden geleverd.

Noodgeld en een klaroen

Uit de collectie van bewoner Valentin Jamart komen medaillles, muntstukken, eretekens, documenten, helmen, wapens, noodgeld, Duitse bankbiljetten tot zelfs een klaroen. Ook familieleden van andere bewoners, personeelsleden, vrijwilligers en buurtbewoners leverden materiaal aan.

Voorts zijn er oorlogsfoto’ s te zien van het Stadsarchief De Zwarte Doos, het Liberaal Archief en van amateur-fotograaf Jean Pecher. Tot slot stelt ook het Oorlogsmuseum Elf November uit Nazareth materiaal ter beschikking.

De tentoonstelling is tussen 8 oktober en 30 november elke dag gratis te bezoeken van 14 tot 17 uur. Op aanvraag zijn er voor groepen rondleidingen mogelijk via tel. 09 210 30 11.

Praktische informatie :

Waar? Woonzorgcentrum De Vijvers, Walstraat 1 in 9050 Gentbrugge

2014-deGrooteOorlogInGent

Bron: UiTinVlaanderen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.